Van vrijdag 11 tot zondag 13 januari 2019
Driekoningenfeest Herentals
Drie dagen wandelen en feesten in de Antwerpse Kempen
Verblijf in het hoofdgebouw van Hopper Jeugdverblijf De Brink, midden in de bossen. Zie kaartje. Bosbergen 1 2200 Herentals.Bereikbaar met de wagen of met trein en bus (Bus 215 Herentals station - Herentals kerkhof + een kleine kilometer naar De Brink.). Er zijn voldoende parkeerplaatsen.
Er zijn 67 deelnemers ingeschreven voor overnachting in de 4 blokken van het hoofdgebouw (totale capaciteit 96 bedden) in kamers van 2,3,4 en 8 bedden. Lakens moeten meegebracht worden, tenzij ze besteld zijn.
Intussen wordt een deelnemerslijst doorgestuurd die moet gebruikt worden voor samenrijden. Hierin worden ook de kamers toegewezen.
De eerdere uitnodiging tot inschrijving
Programma
Vrijdag
- Samenkomst om 10.15 u aan de Brink. Bij aankomst kan bagage die niet in een wagen kan blijven, achtergelaten worden in een daarvoor toegewezen lokaal in het hoofdgebouw. Om tijd te sparen gebeurt de bezetting van de kamers na de wandeltochten.
- Luswandeling Grote Heide en Kleine Nete (22 km) met Marc Huysmans.
Vertrek om 10.15 uur aan de parking van het Jeugdverblijf De Brink.
Deze meestal bosrijke wandeltocht voert ons doorheen twee Kempische natuurgebieden. Na een ommetje 'op zoek' naar de Toeristentoren zoeken we de Kleine Nete op. In de jaren '60 deels rechtgetrokken, onderweg ontdekken we nog enkele 'dode' rivierarmen. Dit riviertje volgen we tot het nu rustige Bobbejaanland. Hier in de buurt vinden we wel een cafeetje voor onze middagpauze. Na de middag gaat het 'heuvel' op. Over de Kempische Heuvelrug, een overblijfsel van landduinen toe de zee nog tot hier reikte, wandelen we terug naar 'den Brink' in Herentals. Hier probeert de 'Stichtig Kempisch Landschap' de verschillende eigendommen tot één natuurproject te verenigen. - Luswandeling Prinsenpark (17 km) met Guido Duprez.
Samenkomst om 10.15 uur aan de parking van het Jeugdverblijf De Brink. Gezamenlijke verplaatsing met auto's naar parking Kastel Kajak Klub , Breevensedijk 2 Kasterlee. 15 km, 17 minuten rijden.
Een landelijke open wandeltocht met als doel het provinciaal domein 'Prinsenpark'. Dit in 1853 door Leopold I aangekocht natuurgebied is een groene oase met bossen, weilanden en waterpartijen. Een middagpauze is voorzien aan de watermolen op de Witte Nete, een van de zeven Nete's hier in de buurt die samen de Kleine Nete vormen en naar richting Herentals / Lier stroomt. Onderweg naar de auto's toe zoeken we nog een verscholen grafkelder op. Koning Leopold I en baron Charles Coppens waren hele goede vrienden. Zij slaagden erin om van woeste heidegronden vruchtbare landbouwgronden te maken. Baron Coppens was zo gehecht aan het gebied Ten Aard dat hij in de buurt een graftombe liet bouwen. Hier zou hij later begraven willen worden. Nu is die grafheuvel de thuis voor talloze vleermuizen. - 18 u: avondmaal, voor ons verzorgd.
- Reisreportage van Jos (114 minuten) over de volgende Schampaviereizen: Rota Vicentina (met Guido D), Sardinië (met Marc S), West-Canada (met Guido D en Géry), Sächsische & Bohemische Schweiz (Guido V), Appennino Bolognese (met Hugo), Catalonië (met Jos), Harzgebergte (met Marc S en Chris), Vogezen (met Jan), Fietsen en kamperen vanuit Cahors (met Hugo), Peaks of the Balkan (met Chris), Lapland (met Chris), North York Moors (met Jos), Mercantour (met Wim), Berlijn (met Guido D), Umbrië (met Hugo), Baskenland (met Jos). Ook een korte impressie van recente verlengde weekends met de gezinnen.
Zaterdag
- 8.15 u: ontbijt.
- Korte wandeltocht met Ludo en Annemie (12 km) + gegidst bezoek aan de historische stad, het Begijnhof en het Begijnhofmuseum van Herentals.
Na het ontbijt maken we een groene wandeling van een 6-tal km tot aan het kasteel Lepaige, aan de Nederrij en de Kleine Nete.
Daar ontmoeten we de stadsgids om 10:45. We krijgen een rondleiding langs het Begijnhofmuseum en het Begijnhof, de Begijnhofkerk, de Sint-Waltrudiskerk, de Bovenpoort en eindigen aan de Lakenhalle.
Om 13:15 eten we onze boterhammen op in een café in het centrum van Herentals.
Daarna trekken we in een boog terug naar Den Brink (6 km).
Meebrengen : 1 euro inkom voor het Begijnhofmuseum. - Luswandeling Kempense Meren (23,3 km, vlakke wandeling) met Marc Saerens.
Witgoor Meiplein (2480 Dessel) - De Maat ( Het Jagershof) - Witgoor Meiplein.
Carpool: Van De Brink naar het Meiplein te Witgoor, Dessel , via Kasterlee en Retie: 27,5 km ongeveer 35 minuten autorijden.
Wij wandelen in wijzerzin zodat de picknickpauze, in Het Jagershof, op 9,5 km van het vertrekpunt ligt.
Kenmerken van de wandeling:
Het landschap wordt hier bepaald door kanalen en grote plassen. Wij wandelen langs de oevers van het "Dessel-Turnhouts Schoten" kanaal en het kanaal "Bocholt-Herentals" De Kempense waterplassen, ontstaan door de ontginning van witte kwartszand (gebruikt o.a voor de productie van glas), werden omgetoverd in recreatiewaters of in natuurgebieden. Het figuurlijk gesproken hoogtepunt van deze wandeling is het Natuurreservaat De Maat, beheerd door Natuurpunt. De Maat is een mozaïek van hooilanden, loofbossen, heide, moerassen, vennen en vijvers met rietkragen.
p.s. Te Witgoor speelde zich in 1950, het laatste Heksenproces af in België (Echt gebeurd). - Wandeltocht in lijn van Den Brink naar Kasterlee (25 km) met Bertel Cousaert.
We keren terug met een lijnbus (halte op 1 km van ons verblijf).
Over de Kempische Heuvelrug, een oude landduin die de vallei van de Aa van de Netevallei scheidt, bestaande uit plukjes heide en vennen te midden van bossen die in de 19e eeuw economisch interessanter waren dan heide, bereiken we de Kaliebeek.
Onderweg treffen we Lichtaart en de Hoge Rielen.
De vallei van de Kaliebeek is een uitgestrekt moerasgebied, met de Tielense Balderij met prachtige vijvers en het Rielens Gebroekt. Kleinschalige landschapselementen zoals houtkanten zorgen voor extra sfeer. We werpen ook een blik op het militair domein van Tielen, het is niet toegankelijk want in gebruik door de para's, toch werden er grote natuurherstelwerken uitgevoerd. - 18 u: Aperitief
- 18.30 u: avondmaal
- Vanaf 20 u … DJ Hans van Daddy4DJ.
Zondag
- 8.15 u: ontbijt.
- Luswandeling Poederlee, Den Haert en Zittaart (16 km) met Jos Van der Plancken.
Verplaatsing met auto's naar de parking tegenover de kerk van Poederlee, Dorp 4.
7 km rijden, 11 minuten.
Een dubbele lus met als knooppunt de startplaats en schlagercafé 'De Kroon' (voor de picknick).
Het natuurgebied Den Haert ligt tussen de 'Aa' (een bijrivier van de Nete) en de Slootbeek. In tegenstelling tot de meeste andere Kempense bossen, vinden we in Den Haert nog veel oude loofbomen. We stappen hier langs akkers, weiden en brede houtkanten en eikendreven.
'Den Ouden Hofberg' is een zogenaamde motte: een in de middeleeuwen kunstmatig aangelegde zandheuvel omringd door een gracht. Bovenop de ophoging bouwde men een (meestal houten) verdedigingstoren.
In het tweede deel van de tocht lopen we tussen de Zittaartse Loop en de Boonakkersloop afwisselend door bos en langs grote open velden. Onverharde paadjes in overvloed. - Luswandeling Poederlee - Vorselaar - Poederlee (21 km) met Hugo Marissens.
Start op diezelfde parking tegenover de kerk van Poederlee, Dorp 4.
21 afwisselende kilometers door bosjes, langs velden, één grote lus, over zandwegels van het wandelknooppuntennetwerk Kempense Beemden. Langs het imposante waterkasteel de Borrekens en z'n lindedreven naar het centrum van Vorselaar, een gemeente die nog meerdere cafés heeft, om in één ervan onze picknick te verorberen. Nadien door de beemden langs de Aa, een en al rust. De laatste kilometers rijgen we meerdere bosgebieden aan elkaar tot plots de kerk van Poederlee weer in zicht is.