Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

12 maanden / 100 dagen per jaar actief

Bij Schampavie kan je minstens 2x per maand terecht, vaak meer, voor één of meer dagen wandelen of fietsen. Een 10-tal tochtbegeleiders delen met jou hun passie voor de ontdekking te voet of per fiets van België en omgeving in lente, zomer, herfst en winter.

15 à 28 km stappen per dag. Liever slijk dan beton.

Zo veel mogelijk over onverharde wegen en paden. Tussen 9 à 10.30u en 16 à 18u, wandelen we aan een tempo van 4 tot 5 km per uur. Daarbij mijden we asfalt. We nemen de tijd om onderweg te genieten van mooie landschappen, fraaie panorama's, houden even halt bij een kasteel, een hoeve, een bezienswaardige kerk.... Appelpauze aan een bosrand, picknicken in de wei of in een dorpscafé, een Trappist of koffie met wafel als vieruurtje op een terras...
Er is een variatie in moeilijkheidsgraad: een vlakke tocht van 17 km met dagrugzakje of een tocht van 25 km met weekendrugzak en véél op en neer langs Ardense rivieren? Kies maar!
Schampavie in aktie

60 tot 100km fietsen over de kleinste (asfalt)weggetjes.

Langs jaagpaden, oude spoorwegbeddingen, vrijliggende fietspaden, verharde derderangswegen tussen de dorpen, trage wegen... Maar ook kasseien, half-verharde of soms onverharde bos- en veldwegen. Langs knooppunten of eigen routeontwerp.
Vlakke tochten, waar enkel de wind een stok in de wielen kan steken.
Of meer sportief, heuvel op en af. Hijgend de helling opklimmen, en dan bergaf zoeven.
Een makkelijke 60 km aan 14-16 km per uur. Of een pittige 90 tot 100 km met een hybride-fiets aan 18-20 km per uur.
Eén dag, enkel met een picknick en wat drank mee? Of alle bagage voor meerdere dagen in fietstassen... ( er is nooit een volgwagen).
Geen snelheidswedstrijden. We blijven in groep. Genieten van 't landschap primeert.
Schampavie in aktie

Niet enkel wandelen en fietsen.

Af en toe kan je met Schampavie ook kanovaren of kayakken, een (geleid) bezoek aan een stad brengen, een concert of toneelvoorstelling bijwonen...

Enkele kortere tochten voor gezinnen met kleuters, lagere schoolkinderen en prille tieners.

Je wandelt graag doch krijgt een baby en je ziet dat wandelen voorlopig niet meer zitten?
Je kleuters of lagere-school-kinderen of prille tieners kunnen al wel stappen, maar alléén met pa en ma vinden ze dat maar saai?
De Schampaviegezinnen bewijzen dat thuis blijven niet hoeft. Enkele malen per jaar kan je mee op weekend of dagtocht met wandelingen aan een tempo aangepast aan de jongste stappers. Tussendoor rustmomenten (voor de ouders) = ravotmomenten (voor de kinderen).
Ook grootouders met hun kleinkinderen houden van deze formule.
Vaak wordt opgesplitst in 2 groepen, met een 8-10 km voor de kleinste stappers, en een 12-15 km voor de al wat groteren, verspreid over de dag.
De allerkleinsten kunnen mee in een draagzak op papa's of mama's rug of in een alle-terrein-buggy. Ook dit zijn géén asfalt-tochten!
Schampavie in aktie

Schampavaria...

Meer dan 15 km wat te veel? Liever wat kalmer aan?
Enkele Schampavie-tochtleiders, voor wie die afstand te zwaar werd, hebben Schampavaria-tochten ontwikkeld: wandeltochten van een 11-14 km, fietstochten van 35-55km aan een rustiger tempo. Meestal gecombineerd met bezoek aan bezienswaardigheden, stadsverkenning, culinaire geneugten en (nog) meer comfort...
Meer over Schampavaria. Schampavaria