Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Link naar jouw foto's in deze foto-overzichten.

Ieder die met Schampavie op stap was en een serie mooie foto's genomen heeft, kan zelf een account aanmaken op Google, of een andere foto-bewaar-site-in-de-cloud, er foto's online plaatsen, tekst bijvoegen, ...
Hugo, Jos of Marc leggen er een link naar in het foto-overzicht én op de startpagina van www.schampavie.be, als je die link mailt naar webmaster@schampavie.be

Handleiding werken met Google Photos

Google foto tip

Werk je met Google foto's, heb je de foto's opgeladen en in een album opgeslagen, dan dien je wellicht rechtsboven op de 3 puntjes te klikken.

Is bij Delen de schuifbalk grijs, dan verslepen naar rechts, tot die blauw wordt.

De schuifbalken voor bijdragen en reacties en likes zet je best in 't grijs.

Enkele tips vooraleer je iets online zet.

-Wees selectief: voor een dagtocht bij voorkeur maximaal 50 foto's, een weekend maximaal 80 foto's, maximaal 25 foto's extra per bijkomende dag, een vakantie van meer dan 10 dagen: maximaal 300 foto's.

-Gooi een deel van de foto's weg: lelijke, onscherpe, te donkere...

-Zorg voor variatie: Schampavie 'gewoon' onderweg, spannende passages, landschappen, planten, merkwaardige gebouwen en leuke ontdekkingen onderweg...

-Geen 4 keer 't zelfde. 7 foto's van dat springen over een beek? Zet er maar een paar van online.

-Verbeter eventueel je foto's, door overbodige zaken weg te knippen, hoogte/breedte-verhouding aan te passen, contrast te verhogen/verlagen, foto lichter of donkerder te maken... Een handig en zeer veelzijdig gratis programma hiervoor is XNView.

-Beperk de zwaarte/grootte van de foto's.
Fototoestellen nemen standaard op met 16 tot meer dan 20 megapixels, terwijl een FullHD-scherm maar 2 megapixels toont, een 4K-scherm 4 megapixels.
Een foto van vb. 2600 pixels breed of 4000 pixels breed: je gaat geen verschil zien.
Een foto die 10 Mb zwaar is, is onnodige ballast, en vraagt beduidend meer tijd om van je toestel naar je PC te brengen, om op te laden op Google Foto, om op een scherm te verschijnen. En je zit veel sneller aan de toegelaten limiet om gratis in de cloud te bewaren.

Enerzijds kan je dat via de instellingen van je fototoestel al beperken naar vb. 8 of 12 Mp bij opname, da's meer dan genoeg.
Anderzijds kan je met elk fotobewerkingsprogramma, o.a. XNView foto's opslaan op een kleiner formaat en een iets mindere 'kwaliteit': in de praktijk ga je geen enkel verschil zien tussen een foto die op 100% kwaliteit of op 85% kwaliteit wordt opgeslagen, maar de zwaarte van je foto is daarmee al gehalveerd.

Is datum en tijdstip op je fototoestel correct? Google Photo gaat automatisch die datum overnemen.
Was dit toch fout bij opname, dan kan je met XNView dit corrigeren voor vele foto's tegelijk (via Hulpmiddelen - tijdsstempel).

Kan ook in Google foto: klik op de i bovenaan de foto, dan verschijnt rechts extra informatie over de foto: je kan daar een beschrijving bijvoegen, en wat lager op de datum klikken. Dan verschijnt nevenstaand scherm, waar je eenvoudig de datum aanpast.