Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 25 september - maandag 5 oktober 2020

Sierra y canyones de Guara, Los Mallos, Sierra de Loarre (Noord-Spanje)

Wandelvakantie met dagrugzak tussen 500 en 1500m hoogte - 5 à 7 uur stappen per dag

Guara't Is niet de eerste keer dat bij een fietstrektocht de goesting groeit om een bepalde streek ook te voet te verkennen. Zo ook met deze regio ten zuiden van de Pyreneeën, waar een aantal Schampavieters in 2016 langs fietsten.

De Sierra de Guara, nationaal park sinds 1990, is beroemd voor z'n vele spectaculaire canyons, paradijs voor canyoning, een mix van wandelen, klauteren, stappen en zwemmen door de rivieren op de bodem van deze kloven.
't Is echter ook een geweldig wandelgebied, met de rijke afwisseling van hoogplateau, begroeid met mediterraan struikgewas en bos, de diepe kloven en loodrechte rotsen, soms 100en meters hoog uitstekend boven de omgeving.
We verkennen ook de sierra's ten westen daarvan, met evenwaardige natuurwonderen.

Verschillende langeafstandspaden doorkruisen het gebied, waaronder de GR1 en de recente Prepirenaica trail. Het is een zeer dun bevolkte regio, een serie dorpen is volledig uitgestorven, anderen hebben maar enkele of enkele tientallen inwoners, wat meer in de zomer. De etappes van deze paden wisselen nogal sterk in lengte en moeilijkheidsgraad, en de (kleine) accommodaties zijn vaak niet geschikt voor een groep van 12-14 personen.
Argumenten genoeg om er een wandelvakantie met dagrugzak van te maken, met telkens 2-3 nachten in eenzelfde verblijf en verplaatsingen met huurauto's, want openbaar vervoer is helemaal onbestaand.

De paden zijn 'op z'n Spaans', d.w.z. soms prima leuke paden van 0,8 - 1,5 meter breed, soms bredere pistes, afgewisseld met smalle en weinig onderhouden paden, ondergrond variërend tussen (verdord) gras, grint, zand, kleine stenen, grote stenen, ...
't Is een middelgebergte, we wandelen meestal tussen 700 en 1400m hoogte, een enkele keer zakken we naar 500m of komen tot 1700m, en zien er toppen van 2000m en heel in de verte de hogere Pyreneeën.
De meeste dagen moet je rekenen op 700 tot 1100m omhoog en evenveel omlaag, er kunnen steile stukken bij zijn maar 't blijven 'paden'.

Je komt ogen te kort... met al die vergezichten en spectaculaire plaatsen.