Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Van woensdag 8 juli tot maandag 13 juli 2020 (6 dagen)

Krakow

City trip

Er zijn 14 plaatsen voorzien

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog telde Krakau 260 duizend inwoners, waarvan 65 duizend Joods waren. Bijna allen kwamen om in de gaskamers van de nazi’s, die niet ver buiten de stad hun beruchtste vernietigingskamp, Auschwitz-Birkenau, bouwden. Volgens officiële schattingen wonen er thans nog ongeveer 200 Joden in Krakau. De stad zelf ontstapte aan het oorlogsgeweld en kan daardoor tot de dag van vandaag bogen op een fraaie en authentieke binnenstad, die dan ook in 1978 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Krakau wordt wel de parel in de Poolse kroon genoemd. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen, aan de oever van de rivier Wisla, de koningin van de Poolse rivieren. De binnenstad van Krakau, ooit de hoofdstad van het land.
Het groene park Planty, de stadsring, ligt rondom het centrum en een ontspannende wandeling wordt zo gemakkelijk gecombineerd met een flinke scheut cultuur. De Oude Stad, met de Universiteit van Jagiellonia en Wawel met het Koninklijk Kasteel, de Kathedraal en de Drakengrot, behoren tot de bekendste en mooiste plekken van Polen. Altijd kom je, wanneer je door de oude stad wandelt, de Lakenhalle,de 16e eeuwse markthal met nog steeds bestaande koopmanskraampjes tegen.
Niet alleen Krakau zelf, maar ook de directe omgeving van de stad hebben bezoekers zeer veel te bieden. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving behoren de zoutmijn van Wieliczka, het voormalige Duits naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.
Aan de oude binnenstad van Krakau grenst de wijk Kazimierz, dat ooit een aparte stad was, en waar van de 14e tot de 19e eeuw voornamelijk Joden woonden. De wijk met haar Joodse historie, de oude synagogen en Remuh, de oudste Joodse begraafplaats voor onder meer rabbijnen, is tegenwoordig een pelgrimsoord voor orthodoxe Joden uit de hele wereld.

Tot de belangrijkste musea in Krakau behoren:
Nationaal Museum: Poolse kunst is de voornaamste peiler van dit museum, dat daarnaast onder meer over de plaatselijke geschiedenis verhaalt. Nationaal Museum in Krakau telt 12 vestigingen.
Koninklijk Kasteel op Wawel heuvel
Historisch Museum: Alles over de geschiedenis van Polen en Krakau. Daarnaast omvat de collectie onder meer moderne kunst. Historisch Museum in Krakau telt 14 vestigingen.
Archeologisch Museum
Etnografisch Museum
Poolse Aviatie Museum
Museum der Techniek
Schindler’s Fabriek: Fabriekseigenaar Oscar Schindler wist tijdens de Tweede Wereldoorlog 1200 Joodse levens te redden. In zijn voormalige emailleerfabriek wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk ging.
Galicië Joods Museum: Dit museum herdenkt de slachtoffers van de Holocaust en brengt een eerbetoon aan de Joodse cultuur in Pools Galicië.
Een aantal van die musea zullen we zeker bezoeken.

Een dagje fietsen zal er waarschijnlijk ook bij zijn. Hierbij denk ik aan een tochtje naar de Benedictine Abbey in Tyniec en naar een mooi voorbeeld van het communistische Nowa Huta.