Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

maandag 6 - vrijdag 10 juli 2020

Schampavaria fietsmidweek

IJsselvallei tussen Deventer en Zwolle ( Nederland)

De streek waar wordt gefietst, behoort zonder meer tot één van de meest ideale (fiets)vakantiegebieden van Nederland. Wat in de drukke Hollandse Randstad of in de erg toeristische Hoge Veluwe vrijwel nergens te vinden is, is hier nog volop aanwezig: rust, stille landbouwwegjes en heel veel natuur.

De eerste middag maken we een korte facultatieve fietstocht (22 km) gewoon bedoeld om na de autoreis vanuit België even kort de benen op de fiets te strekken. We maken dan gebruik om even wat cultuur op te snuiven bij km 14,6 met een bezoek aan de beeldentuin van het Kasteel 't Nijenhuis en, bijna aan het eindpunt, in het American Motorcycle Museum.

Op dinsdag (55 km) duiken we de geologische geschiedenis in en doorkruisen we het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Erg vlug verandert het gave landschap voor een uitsluitend natuurlandschap met naast naald-en loofbos ook pure heidevegetatie. Aan het reliëf bemerken we spoedig dat we fietsen over éénn van de grootste Nederlandse stuwwallen, een overblijfsel uit de IJstijden. Meer hierover komen we te weten in het Natuurdiorama van de Holterberg. Bij mooi weer picknicken we in de natuur.

Woensdag (56 km) zoeken we in westelijke richting de vallei van de IJssel op en met het veer bereiken we de linkeroever van de rivier waarna we via een prachtig fietspad naast de Grote Wetering fietsen tot in Wapenveld. Vandaar is het nog een klein eindje tot het centrum van Hattem, het stadje van Anton Pieck. De middeleeuwse stadskern en de vele pittoreske geveltjes zouden niet misstaan op een tekening van de tekenaar. Het museum van Anton vond dan ook terecht een plaats in dit stadje. Met 't Kleine Veer steken we na de picknick opnieuw de IJssel over.

Op de voorlaatste dag (54 km) staat de oude Hanzestad Deventer, hoofdstad van Salland, op het palet. De binnenstad met het bekende Bergkwartier is de laatste jaren erg mooi gerestaureerd en loont de moeite te bezoeken, tenzij je je laat verleiden door één van de vele aantrekkelijke terrasjes.

Op vrijdag (60 km) trekken we in NO-richting en vormt devallei van de Overijsselse Vecht de noordelijke grens van onze uitstap. Daar in de buurt van Ommen stoten we op de noordelijke bergen van de Sallandse Heuvelrug, met o.m. de Lemelerberg en de Archemer Berg, hoogtepunten in Noord-Nederland. Na een eventuele drinkstop in Ommen stoten we op een prachtig restant landduinen, hier toepasselijk 'de Sahara' genoemd. Bij de terugkeer naar Raalte volgen we een subliem fietspad langs de Beneden-Regge en vertoeven we nog even kort in het mooie Luttenberg, één van de aantrekkelijkste dorpen uit de omgeving.

Verblijf
Hotel De Zwaan, Kerkstraat2 te 8102 EA Raalte (Nederland). Tel: 0031/(0)572 36 37 38

Tijdens deze 5-daagse verblijft Schampavaria opnieuw in een mooi klasserijk ***hotel dat reeds ontstond in de 18de eeuw. Het in de streek goed bekende restaurant Brasserie presenteert elke avond culinaire kunstwerkjes waar men bovendien vakkundig inspeelt op het werken met verse streekproducten, diëten en vegetarische schotels. Bij mooi weer nemen de Schampavariers het aperitief op het ruime terras vanwaar we uitzicht hebben op de winkelstraten van het centrum. Voor de liefhebbers voorzien we ook een diner met aangepaste wijnen voor ons uitgezocht door Hans, vinoloog en mede-eigenaar van het hotel.