Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

donderdag 4 - dinsdag 16 juni 2020

fietskampeertrektocht - van heuvels tot pittig
tussen 60 km en 82 km / dag

Lissabon - Madrid

fietstrektocht Eigenlijk is de titel misleidend: om de sterk gegroeide voorsteden te vermijden, zullen we bij de start en aan het einde gebruik maken van de voorstadstreinen, en fietsen van Tomar (Portugal) tot El Escorial (Spanje). Tomar is een bezienswaardig stadje met het Concent van Christus, een immens klooster, oorspronkeleijk gebouwd door de orde van de Tempeliers. Staazt op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het Portugese gedeelte loopt door een sterk heuvelachtig landschap, tussen 50 en 855m boven de zeespiegel, deels bosrijk met her en der kleine dorpen en gehuchten, wat rivieren en stuwmeren, en een gebied met veel olijfgaarden en dorpen op heuveltoppen. Af en toe een wat grotere plaats. In de dorpskernen en nabij ermita's (afgelegen kapellen) is de wegbedekking vaak kassei, daarbuiten asfalt en af en toe wat half verhard. Kaartje hiernaast is zeer voorlopig en zal nog bijgestuurd worden.

In Spanje zitten we aanvankelijk op een plateau rond 800m, klimmen tot 1180, en we duiken nadien het natuurpark van de Sierra de Francia binnen, dalend tot 400m.
Nadien volgt een 2e plateau rond de 1000meter-grens, terwijl we aan de zuidkant de bergen van de Sierra de Gredos zien opdoemen (hoogste top = 2592m). Hugo heeft hier als jong manneke in 1975 een geweldige Schampaviekampeertocht te voet georganiseerd.
Volgende dag ons hoogste punt, 1660m, een hoogplateau omstreeks 1450m, 500m omlaag en evenveel omhoog: een grandioos mooi traject van 65km.
De laatste 2 dagen vertoeven we tussen 800 en 1300m hoogte, blijvend afwisselend tot El Escorial, het immense abdijcomplex van Filips II van Spanje. Het is een kasteel, een abdij en een koninklijk mausoleum in één.

We beginnen en eindigen dus aan een immens gebouwencomplex, tussenin is de natuur en de open ruimte immens.

Zuid-Spanje
'Wild' kamperen aan de rand van een dorp tijdens de fietskampeertrektocht in Zuid-West-Spanje in 2006.
Zuid-Spanje
Mei 2006 - fietsend door een typisch Spaans dorp.