Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Wandel4daagse: vrijdag 1 mei - maandag 4 mei 2020

Hunsrück - Saarvallei (Duitsland)

Hunsrück kaartje De Hunsrück, is het middelgebergte ten zuiden van de Moezel en zuid-oost van Trier. In het oosten vormt de Rijn tussen Koblenz en Oberwesel de natuurlijke grens, in het zuiden liggen het Soonwald en het Nahetal. Wij trekken in het bijzonder naar het zuidwestelijke gedeelte van de Hunsr├╝ck, het Schwarzwälder Hochwald, dat overgaat in het Saarland. Dit wandelparadijs, met fantastiche panoramische uitzichtpunten en pittige hellingen, ligt op ongeveer 300 km rijden vanaf Brussel en is vlot met de auto te bereiken via snelwegen.

Vrijdag 1 mei 2020: ( ∼22 km, ∼570 m ↗ en ∼570m ↘)
Wij verlaten de A1 snelweg aan uitrit 132, bij de kruising met de B327. (Dit is de Hunsrückhöhenstraße.) Wij rijden vervolgens via de K113, richting Thalfang, tot het dorpje Malborn (Rheinland-Pflz ; postkode D 54426) waar wij de auto's parkeren aan het voetbalveld gelegen nabij de bosrand, aan het einde van de straat "In der Träf". Wij trekken er door uitgestrekte naaldbossen en beklimmen er de 816 m hoge Erbeskopf, niet alleen de hoogste berg van de Hunsrück, maar ook van Rijnland-Palts en de hoogste berg van Duitsland ten westen van de Rijn. Na de wandeling rijden wij 10 km tot Hermeskeil. Wij overnachten er in de Jeugdherberg.

Zaterdag 2 mei 2020 : ( ∼23 km, ∼390 m ↗ en ∼390 m ↘)
Wij verplaatsen ons 16 km met de auto's via de B407 naar het dorpje Waldweiler, enkele kms voorbij Kell-am-See. Deze wandeling verloopt doorheen een golvend, voornamelijk open landschap gevormd door de bovenlopen van het Ruwer riviertje. Na de wandeling rijden wij nog 35 km verder naar het westen tot de Saarvallei waar wij twee keer overnachten in de Jeugdherberg te Dreisbach.

Zondag 3 mei 2020 : ( ∼23 km, ∼630 m ↗ en ∼630 m ↘)
De Saarschleife nabij Dreisbach is het herkenningspunt van het Saarland. Een pittige klim brengt ons tot het uitkijkpunt Cloef dat er met zijn 180 hoogtemeters boven de Saar, een uniek uitzicht biedt over de omgeving. Vervolgens dalen wij af tot Mettlach waar wij de brug nemen over de Saar. Aan de kasteelruïne Montclair, bovenop de Burgberg, genieten wij andermaal van een panoramisch uitzicht. Daarna duiken wij terug de vallei in om een pontje te nemen naar de overkant van de Saar. Via het dorpje Nohn keren wij terug naar de Jeugdherberg te Dreisbach.

Maandag 4 mei 2020 : ( ∼23 km, ∼680 m ↗ en ∼680 m ↘)
Onze 4de wandeling start en eindigt in het dorpje Saarhölzbach (170m). Eens over de houten voetgangersbrug klimmen wij steil omhoog tot de Kaiserweg gelegen op de linker flank van de Saar. Wij vervolgen tot de Sankt Michaelkappelle met haar panoramisch uitzicht over Taben-Rodt. Aan de overkant wacht ons een kuitenbijter in het Waltgut woud, gelegen op de rechter oever van de Saar. De Judenkopf (517 m) is er ons laatste hoogstepunt. De Saar-Hunsrück-Steig leidt ons, doorheen het stiltegebied van de Saarhölz Bach, helemaal bergaf terug tot aan de parking aan de Saar waar wij de auto's parkeerden.

Foto Erbeskopf
Panorama Erbeskopf (816 m)
Foto Saarschleife
Panorama Saarschleife