Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdagavond 17 - zondag 19 april 2020

Schampavaria

fietsweekend vanuit Hasselt

We fietsen 2 dagen ten zuiden en ten noorden van Hasselt waarbij we natuur en interessante bezienswaardigheden opzoeken. Uiteraard is het de bedoeling te genieten van de bloesems. Altijd een beetje een gok natuurlijk, maar half april zouden we goed moeten zitten.

Zaterdag 18 april
We fietsen 62 km doorheen heuvelend Haspengouw richting Borgloon, ten zuiden van Hasselt. Borgloon: parel met Pit, is momenteel het centrum van de Limburgse fruitstreek. Ooit een versterkte stad van waaruit de graven van Loon regeerden over hun graafschap dat op z'n hoogtepunt de huidige provincie Limburg in grootte evenaarde. De naam Borgloon is samengesteld uit 'Borg' en 'Loon' wat betekent: 'Burcht te midden van een beboste heuvel'. Talrijke bezienswaardigheden verwijzen naar het rijk cultuur-historisch verleden van dit 'gravenstadje'. We kunnen niet alles bezoeken maar de 'doorkijkkerk', de abdij Mariënhof met het kunstwerk 'United # 158', de Tranendreef en de gerestaureerde stroopfabriek staan op ons verlanglijstje. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie, waardoor de Lonenaren de bijnaam 'strooplekkers' kregen. De fabriek werd opgericht in 1878, maar in 1988 werd de bedrijvigheid stopgezet. Nu is het een belevingscentrum waaraan we graag een bezoekje brengen. En misschien kom je wel met een potje Loonse stroop naar huis want 'eens gesmeerd, steeds begeerd!'

Wintershoven
Februari 2019 - Wintershoven (tussen Hasselt en Borgloon) met fruitbomen - in april wordt dit een bloesenzee.

Zondag 18 april
We fietsen 44 km een hele andere richting uit. Vandaag geen bloesems maar we verkennen de natuur ten noorden van Hasselt. Even opsommen: het natuurgebied Bolderberg, het natuurgebied De Wijers (met uitkijktoren), het natuurgebied Platwijers, het natuurgebied De Teut en te Bokrijk fietsen we niet enkel door de natuur maar ook door het water. Het natuurgebied De Teut is een prachtig heuvelachtig veen- en heidegebied. Geen nood: wij fietsen over een oude spoorweg en dus helemaal plat. Op één uitzondering na is vandaag overigens heel het parcours plat. De duizenden vijvers waartussen we fietsen hebben een verschillende oorsprong. Van het ontginnen van ijzererts vanaf de 13e eeuw, over het ontginnen van veen of turf tot het maken van vijvers voor de viskweek. En dat tot begin van de 20e eeuw. De talloze vijvers van de Wijers zijn hier een voorbeeld van. Tenslotte doen we ook de abdijsite van Herkenrode aan, weerom in een natuurgebied. Ooit zijn we met Schampavaria hier op weekend geweest. Nog een detail: de nodige terrasjes zijn voorzien, aan u om de zon mee te brengen.

wandelen door water
In juni 2019 wandelde Schampavie door water.