Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 11 - maandag 13 april 2020 (paasweekend)

Driedaagse fietstrekking met alle bagage
79 + 82 + 84 km - glooiend

Tienen - Hasselt - Maastricht - Tienen met de Haspengouwse bloesems

Bergen zijn er niet. Het wordt wel een glooiend parcours. We krijgen tijdens deze driedaagse heel wat afwisseling en hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind zodat we kunnen genieten van de prachtige Haspengouwse bloesems.

Haspengouw ligt in het zuiden van Limburg en is vooral gekend omwille van het fruit. Het voornamelijk glooiende landschap is uitstekend om aan fruitteelt en wijnbouw te doen. Daarnaast kent deze streek een heel rijk verleden. De Maas vormt de oostelijke grens van het gebied. In het Limburgse deel bevinden zich de steden Bilzen, Borgloon, Herk-de-Stad, Maastricht, Sint-Truiden en Tongeren. De steden Geldenaken, Landen, Tienen en Zoutleeuw liggen in het Brabantse deel en in het westen van dit Brabantse Haspengouw ligt de streek die Hageland heet.

De bloesemperiode in het voorjaar is hét topmoment om naar Haspengouw te komen. Het is wel altijd een beetje afwachten wanneer die periode precies is, maar we gokken dat we er op het juiste moment zijn.

Zaterdag van Tienen naar Hasselt - 79 km - 300 m stijgen
Vanuit Tienen verkennen we een gedeelte van Haspengouw waar we heel wat bloesems te zien krijgen. We fietsen in oostelijke richting naar Sint-Truiden langs Wulversom, Ezemael, Laar, Velm, Kerkom, Aalst en Brustem. Dan in noordelijke richting via Nieuwerkerken en Rummen naar Herk-de-Stad. Verder trappen we via Schulen, Thiewinkel, een kort stukje Albertkanaal en de abdij van Herkenrode naar Hostel H, Spoorwegstraat 80, Hasselt.

Zondag van Hasselt naar Maastricht - 82 km - 310 stijgen
Eens het Albertkanaal over rijden we door mooi natuurgebied naar Zonhoven. Nu krijgen we een ander landschap dat bestaat uit de terrils van Winterslag, Zwartberg en Waterschei. Verder in oostelijke richting via As tot aan de Zuid-Willemsvaart. In Maasmechelen wisselen we de Zuid-Willemsvaart voor de Maas die we min of meer volgen tot het Stayokay hostel, Maasboulevard 101, Maastricht. 's Avonds mag een verkenning van Maastricht niet ontbreken.

Maandag van Maastricht naar Tienen - 85 km - 570 m stijgen
Na een vijftal km rijden we in Kanne terug België binnen. Eens over het Albertkanaal wacht ons een korte steile klim naar Bolder (van Zichen-Zussen- Bolder) en bereiken we na een 25-tal km de historische stad Tongeren. We verkennen nu een ander deel van de fruitstreek. We fietsen steeds in westelijke richting ten zuiden van Borgloon en Landen naar ons startpunt in Tienen.

Schampavie Schampavie Schampavie
Schampavie in april 2012 - foto's van Hugo Marissens