Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 1 februari - zondag 2 februari 2020
Rugzakwandelweekeinde

Waals-Brabant - Louvain-la-Neuve - Dijlevallei

foto montage

Zaterdag 1 februari 2020 : ( ∼25km, ∼225 m ↗ en ∼250 m ↘)
Vanaf de treinhalte te Ligny trekken wij noordwaarts naar Sombreffe met haar kasteelhoeve, die teruggaat tot de XIII-XIV eeuw. Nog verder ten noorden kruisen wij het voormalige tracé van de Romeinse heirbaan Bavay-Tongeren. ( Ligny en de noordelijke omgeving, waren 15-17 juni 1815 het strijdtoneel voor de Engels-Nederlandse alliantie onder leiding van Duc Wellington en de Pruisen onder leiding van Veld-Maarschalk Blücher enerzijds en het leger van Napoleon anderzijds. De veldslagen alhier waren de aanloop naar de eindstrijd te Waterloo waar Keizer Napoleon I, 18 juni 1815, verslagen werd.)
Wij stappen verder noordwaarts door een weids golvend akkerlandschap met vierkantshoeves en kapelletjes. Langzaamaan dalen wij af naar Mont-Saint-Guibert, gelegen in de vallei van het riviertje L'Orne, een bovenloop van La Dyle.
Louvain-la-Neuve Blazoen Van hieruit wandelen wij naar Louvain-La-Neuve waar wij overnachten. Louvain-la-Neuve, is het gevolg van de confrontaties tussen Vlamingen en Walen aan de Université Catholique de Louvain. De eerste steen werd er 49 jaar geleden gelegd op 2 februari 1971. De nieuwe universitaire campus werd er geïntegreerd in een mensvriendelijke, nieuwe stad, met een mix van academische-, administratieve gebouwen, groene zones en woningen.

Zondag 2 februari : ( ∼23 km, ∼250 m ↗ en ∼340 m ↘)
Vandaag gaat het verder noordwaarts in een grote boog omheen de agglomeratie van Wavre. Het landschap is er kleinschaliger, met hier en daar een bosje, en diep ingesneden door riviertjes die naar La Dyle stromen. Ongeveer halfweg dalen wij af tot aan de rivier. Via de lange platanendreef, van de twee kastelen Laurensart, bereiken wij Vlaams-Brabant en het Dijleland. In de moerassige valleibodem kunnen wij met "liever slijk dan beton" in gedachte ons Schampavie hartje ophalen. Als kers op de taart wandelen wij door Het Grootbroek, een natuurreservaat en rustplaats voor vele vogels tijdens hun jaarlijkse trektochten. Een steenworp verder komen wij aan te Sint-Joris-Weert, waar er om het uur een trein stopt.

Grootbroek