Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

25 - 26 januari 2020

Rugzakwandelweekend
ong. 24 km/dag - minder bij sneeuw

Monschau en de Hoge Venen
Klassiekers en nieuwe ontdekkingen

De Hoge Venen zijn meer dan het grote venengebied rond Baraque Michel en Mont Rigi. Ten noorden van de weg tussen Eupen en Monschau vormen het Brackvenn, Allgemeines Venn en Steinley een tweede Venengebied van 977 ha. Dit half zo grote broertje van de grote drie rond de Baraque Michel, is zeker de moeite waard. Van het grote Venengebied is trouwens ruim een derde onzichtbaar, want langs en door de Grande Fagne zijn geen wandelpaden.

Bij sneeuw of slechte omstandigheden kunnen beide wandeltochten aangepast worden.

Zaterdag brengt een bus ons naar Haus Ternell. We bereiken het Allgemeines Venn al na een dikke kilometer. Kris kras door de venen, duiken we af en toe het majestueuze bos in. Aan de Duits-Belgische grens werpen we een blik op het nette Duitse platteland. 's Namiddags leidt een beekvallei ons naar Monschau.

Verblijf:
Half pension in de Jugendherberge Monschau-Burg in meerbedkamers, gevestigd in een oude burcht, van de heuvel neerkijkend op de stad. Om de confrontatie met harde winter aan te gaan, biedt de jeugdherberg ons een gratis picknick aan.

's Zondags ontbreken de Fagne des deux Séries en de Fagne Walonne, van elkaar gescheiden door de Helle (Duits Hill), natuurlijk niet. Als aanlooproute dienen de Roer (Duits: Rur) en de Helle. Onderweg een bezoekje aan Kreuz im Venn, een 6m hoog metalen kruis bovenop de 12m hoge rots Richelsley ter ere van de apostel van de Venen. Als abt van een abdij nabij Monschau zou hij tijdens de 30-jarige oorlog (17e eeuw) lokale onderdrukte inwoners geholpen hebben. Van aan de Baraque Michel brengt een bus ons naar Verviers.

Hoge Venen
15 jaar eerder: een sneeuwrijke tocht door de Hoge Venen op 29 januari 2005.