Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

23 - 24 november 2019

Rugzakwandelweekend
ong. 24 km/dag - heuvelachtig

Marchienne-au-Pont - Charleroi - Berzeé
Industrieel verleden en natuur

Alhoewel het hart van wandelaars en natuurliefhebbers niet meteen sneller gaat slaan bij het horen van de naam Charleroi, schept de nieuwe jeugdherberg aldaar toch mogelijkheden voor meer dan één weekend in dit stuk Henebouwen.

Mons-Binche
De Borinage geeft vreemde contrasten tussen industrie en natuur. September 2015: Schampavie verlaat Mons richting Binche.

Zaterdag.
Van Marchienne-au-Pont, station net voor Charleroi-Sud, stappen we naar het kasteel van Monceau met z'n park van 67 ha, nu eigendom van de stad Charleroi.
Noordwaarts naar de Terrils du Martinet. Historisch belangrijk: in de 18e eeuw werd hier al steenkool gewonnen in putten van 10 tot 20m diep. De uitbating werd industrieel en veel dieper in de 19e eeuw, de uitbuiting groeide ook, wat tot veel sociale onlusten leidde. In 1929 werd hier de TLC (Triage - Lavoir Central), de toen meest moderne steenkoolmijn van Europa gebouwd, met een productie van 10.000 ton per dag. De mijn sloot in 1962. Enkele van de oude gebouwen zijn recent gerestaureerd en liggen in een vreemd landschap. De terrils zijn intussen een natuurgerbied geworden met een uitzondelijke biologische en botanische waarde. De Grand Terril steeks 85m boven de omgeving uit, biedt dan ook een geweldig panorama.

We steken het kanaal Brussel-Charleroi over, stappen door het Bois d'Heugnie en vervolgens heuvel op en af door diverse arbeiderswijken, een bijzonderre tocht, want her en der vinden we smalle voetwegels , doorsteekjes, kasseiwegen... Sluikstorten is hier een hobby. Na de Cité des Cérisieurs is er een opeenvolging van terrils. Deze 'bergen' of 'molshopen', 't is maar hoe je het bekijkt, zijn stuk voor stuk brokken natuur, met altijd een mooi en lelijk kantje aan, en bieden vergezichten over de Samber, de wijken en de (vervallen) industrie. Tot slot door het centrum van Charleroi naar de jeugdherberg.

Verblijf:
Half pension in de Auberge de Jeunesse de Charleroi Nieuwbouw, sinds 1 oktober 2018 geopend, vlakbij de Samber en het station Charleoroi-Sud. Ruime kamers van 4 en 6 personen,.

Zondag.
Van aan de JH zuidwaarts naar le Bois du Cazier in Marcinelle. In deze mijn verloren 256 mijnwerkers het leven bij een grote ramp op 8 augustus 1956. Van op de top van de Terril du Casier (242m) een vergezicht 360 graden rondom.
In het uitgestrekte Bois du Prince vinden we de witrode tekens van de GR12, die we grotendeels zullen volgen de rest van de dag. Door het Bois Sertrais Fontaine en Bois Belle Taille naar de vallei van de Eau d'Heure. De hellingen van deze vallei volgen we via Ham-sur-Heure tot de treinhalte van Berzée.