Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 9 - dinsdag 12 november 2019
(dinsdag verlof nemen!)

wandel4daagse met dagrugzak
21 tot 25 km/dag - heuvelachtig

Pays de Sedan

Pays de Sedan

Ten zuiden van Bouillon ligt de Belgisch-Franse gens op zowat 400m hoogte in een uitgestrekt bosgebied. Ten zuiden daarvan helt het landschap af naar de Meuse, hier traag stromend door een brede vallei, met lieflijke heuvels rondom. De Meusevallei ligt 145 tot 160m boven de zeeespiegel, de heuvels rondom gaan tot 340m. Een vrij open landschap met vele panorama's, afgewisseld met wat bos en echt Franse dorpjes. Tussen 450 en 620m hoogteverschil per dag.

Zaterdag 22,3 km: vanuit Frenois of Givonne, ten zuidwesten van Sedan, maken we een wijde boog rond het Bois de la Marfée en het Bois de la Croit Piot. Op een heuveltop: het groot Duits soldatenkerkhof van Noyers-Pont-Maugus (140550 graven uit de 1e en 12788 graven uit de 2e Wereldoorlog) en het naastliggende Frans militair kerkhof herinneren aan de waanzin van de oorlog. Voor en na Cheveuges weidse vergezichten over de vallei van de Bar, zijrivier van de Meuse.

Zondag 25 km: vanuit Fleigneux of Givonne ten noorden van Sedan. Een beetje in het grootse Fôret de Sedan. Aan de noordrand van Sedan hebben veel paadjes en veldwegen hun aloude benaming op naamborden gekregen, een toffe afwisseling van valleitjes en heuvels. Door het centrum van Sedan, met het grootste château-fort van Europa en oude huizen en straatjes... alhoewel les Ardennes net zoals andere Franse landelijke streken vele tekenen van verval, vergane glorie en leegloop vertonen.

Maandag (Wapenstilstand) 21 km: vanuit Villers-Cernay een alweer panoramarijke wandeling over de heuvels aan de zuidrand van het Fôret de Sedan langs typische Ardennendorpen Pouru-aux-Bois en Pouru-Saint-Remy: lintbebouwing met veel ruimte voor de huizen - daar waren vroeger immers de mesthopen!

Dinsdag (dag verlof nemen!) 23 km: vanuit Brévilly over en langs de heuvelkam tussen de valleien van Meuse en Chiers. Rond de middag komen we door het stadje Mouzon, petite cité de caractère, met o.a. een imposante abdijkerk en restanten van de vroegere Benedictijnerabdij. Misschien bestaat die ene café-bar-tabac nog en is die open?

Verblijf
Jeugdherberg van Bouillon, Route du Crist 16, 6830 Bouillon.
Inderdaad, we kiezen deze Waalse jeugdherberg voor 3x half pension - we weten dat het daar goed is en 't is maar 13 tot 20 minuten rijden van de startpunten van de wandelingen.

Pays de Sedan Pays de Sedan
In mei 2016 fietste Schampavie door deze regio.