Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Woensdag 30 oktober - zondag 3 november 2019

Wandelingen met dagrugzak in een sterk heuvelende omgeving
12 + 17 + 20 + 22 + 12 + stadsbezoek

5-daagse langs de South Downs Way (UK)

We hebben nog altijd geen idee hoe het met de Brexit zal evalueren. Vaststaand is dat de Brexit voorlopig geen invloed zal hebben op de personentrafiek. Onze identiteitskaart blijft geldig en we hoeven ons nog geen internationaal paspoort aan te schaffen.

Situering South Downs

De South Downs: de lieflijke heuvelrug langs de Zuid-Engelse kust tussen Winchester en Eastbourne. Het Engelse platteland zoals de Britten en buitenlanders zich dat graag voorstellen.
Wandelaars zijn wild van de steile krijtrotsen van Beachy Head en Cuckmere Haven en van de even adembenemende als romantische vergezichten van Ditchling Beacon, Devil's Dyke en Old Winchester Hill.
Sinds 1974 ligt er een wandelroute door het hele gebied: één van de oudste National Trails met grassige paadjes over kalkachtige heuvels begraasd door wollige schapen (de schapen scheren er zich schoner).
In de glooiende South Downs zie je Engeland op zijn fraaist: smalle landwegen, fleurige huisjes, kabbelende riviertjes, historische dorpen, oude kerkjes, karakteristieke pubs en grandioze vergezichten.
In 2011 werd deze streek de status van nationaal park, 100 km lang en 670 km² groot dat zich uitstrekt van Itchen Valley in het westen tot Beachy Head nabij Eastbourne.
Altijd leuk: je maakt steeds opnieuw kennis met de typisch Engelse, dwars door particuliere weiden en akkers lopende public footpaths, waar je als wandelaar steeds het recht van doorgang hebt en niet door de betreffende landeigenaar wordt weggejaagd. Regelmatig moet je over hekjes klimmen.

Programma

's Morgens en 's avonds verplaatsen we ons meestal per autocar. De wandelingen (met dagrugzak) zijn steeds in lijn. Aangezien we over een autocar beschikken maken we hier maximaal gebruik van. Wijzigingen aan het programma zijn nog mogelijk.

Woensdag 30 oktober
Met de autocar vanuit Groot-Bijgaarden via De Pinte (opstapplaats) naar Calais. Met de ferry naar Dover, en dat geeft ons al echt een reisgevoel. Na een 120 km rijden in Engeland starten we onze eerste wandeling van Eastbourne naar het pittoreske Alfriston. Na de wandeling rijden we naar de jeugdherberg van Brighton. 12 km - 178 m stijgen en 326 m dalen.

Donderdag 31 oktober
Wandeling van Upper Beeding naar Ditchling Beacon. 17 km - 485 m stijgen en 272 m dalen. We keren tijdig terug naar Brighton voor een stadsverkenning. Overnachting in de JH van Brighton.

Vrijdag 1 november
Na het uitchecken in de JH van Brighton rijden we naar Ditchling Beacon en wandelen we naar de JH South Downs in Southease. 20 km - 160 m stijgen en 380 m dalen. Inchecken in de JH.

Zaterdag 2 november
Wandeling van de JH naar het waterreservoir van Arlington. 22 km - 275 m stijgen en 266 m dalen. Overnachting in de JH South Downs.

Zondag 3 november
Na het uitchecken rijden we langs een uitzichtpunt op de Cuckmere River om aan de Cuckmere te starten voor het mooiste traject van de South Downs Way, de Seven Sisters, naar Beachy Head. 12 km - 293 m stijgen en 148 m dalen.
De spectaculairste kliffen zijn niet die van Dover, maar die ten westen van Eastbourne in East-Sussex. De beroemdste zijn Beachy Head en de Seven Sisters. Ze zijn het sluitstuk van de South Downs. Beachy Head, met aan zijn voet de bekende rood-witte vuurtoren, en de Seven Sisters vormen een ongelooflijk mooi plaatje. De witte en tot 162 meter hoge kliffen hebben dichters, schilders en filmmakers geïnspireerd. Verplaatsing naar Dover voor de ferry-overtocht naar Calais. Terugreis via De Pinte (±20u15) naar Groot-Bijgaarden (±21u15).

Kent en Surrey Kent en Surrey Kent en Surrey
Schampavie in 2008