Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 28 september - dinsdag 8 oktober 2019

Transilvania (Midden-Roemenië)

Semi-rugzaktrektocht tussen 250 en 1030m hoogte - 5 à 6,30 uur stappen per dag

Na een fietstrektocht in 2010 door Midden-Roemenië had de smaak me te pakken. Er volgden Schampavieterse voettrektochten in Apuseni in 2011 en Harghita in 2013. Tijd om nu tussen beide regio's in te stappen.
Transilvania
Er zal al veel veranderd zijn. Paard en kar en Trabantjes zullen we nog amper tegenkomen.
De mooie landschappen en charmante dorpen zijn er nog. De dorpen zijn eenvoudig maar kleurrijk, veel lintbebouwing, in die zin dat huizen haaks op de dorpsweg zijn gebouwd, het erf vaak afgesloten met versierde houten schuttingen en poorten. Naast mooi opgeknapte woningen zijn er heel wat vervallen huizen, er leven ook arme mensen in krotten.
Transilvania
Veel versterkte burchtkerken en ooievaarsnesten. Een streek met een woelige geschiedenis: naast Roemeens is in een serie gemeenten het Hongaars de 2e taal of zelfs de hoofdtaal, in sommige kom je ook nogal wat Duitse opschriften tegen.

In dit golvend landschap stappen we veelal tussen 300 en 700m hoogte. Naar het noordwesten wordt het meer geacidenteerd, en kan er eens een klim van 450 naar 1080m bij zijn, en weer naar beneden natuurlijk.

Zeker ook een overnachting in en bezoek aan de historische steden Sibiu en Sighisoara, met hobbelige kasseistraten en bezienswaardige gebouwen.

Wandelkaarten bestaan er niet, uitgestippelde wandelpaden zeldzaam.De tochten worden uitgestippeld aan de hand van Google luchtfoto's, streetview en online kaarten, die voldoende landweggetjes van aarde en gras tonen. Aangezien de bevolking die minder en minder gebruikt, kan er al eens een dichtgegroeid zijn, of lopen we af en toe padloos over hooiland, veld of door bos.

Roemenië heeft een continentaal klimaat, gemiddeld is het in deze periode 's middags nog iets warmer dan in België, maar 's nachts koelt het meer af. 't Kan dus 25 graden zijn 's middags, maar ook 15, en 's nachts 7 of 0.

Transilvania
foto's van de fietstrektocht in 2010

Transilvania
Meer geschikt om te wandelen?

Transilvania
Sighisoara

Transilvania