Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 31 augustus - woensdag 11 september 2019

Rugzaktrektocht

Corsica - Mare e Monti

Corsica

Wat heb ik verleden jaar in de Mercantour afgezien. Een vergelijking met mijn hond gaat op. Hij is oud, doof, stijf van de reuma en ook nog dement. En toch weet hij als geen ander wanneer ik eens een dag ga stappen in de Ardennen. Hij die anders 22 op 24 uur slaapt, loopt dan zo onder mijn voeten dat ik niet anders kan dan hem meenemen. Maar na een paar km gaat hij gewoon plat op de grond liggen, kijkt me aan en lijkt te zeggen : 'Baas , het gaat echt niet meer. Jouw beurt komt ook nog wel '. Ik draag hem dan. In de Mercantour moest ik het wel alleen beredderen en zorgen dat ik de eindmeet haalde. (Ik weet het, het lijkt belachelijk voor veel schampavieërs , maar ik ga wel een draagzak kopen voor mijn hond. In feite, ook een goede training.)

Op mijn laatste tocht stond éénmaal de soep al op tafel omdat het iets na 19 uur was en klokslag 19 uur werd het eten opgediend. Ze hadden ons ook al van ver zien aankomen. Hugo had me op voorhand gezegd dat het wel heel lange stapdagen zouden worden. In feite te zwaar. Vele dagen vertrekken om 06.30 uur om aan te komen rond 19 uur. Ik kan enkel het excuus inroepen dat ik wel iedereen duidelijk verwittigd had.

En daarom : MAG HET DIT JAAR IETS ( VEEL) MINDER ZIJN ?

CORSICA - wat een eiland!

Overweldigend mooi. Ik ben er al een vijftal keer geweest en ik krijg er maar niet genoeg van. Maar ik ben er zeker van: ditmaal wordt het mijn mooiste tocht op dit brok natuur. In tegenstelling tot de GR 20, waar de nadruk ligt op het sportieve, ligt dit maal de nadruk op het genieten, ontdekken van kleinere dorpjes. Iets betere gites. Met uitzondering van de tweede dag, maar hier is dan weer het uitzicht bedwelmend.

Kan ik negatieve punten opsommen? In tegenstelling tot anders lukt me dit niet zo goed. Of toch: speciale karakters hebben die Corsicanen wel. Zoals elk bergvolk wat introvert, stuurs, tenminste wat de mannen betreft. Over de corsicaanse vrouwen natuurlijk niet anders dan lof.

Gelezen op een 'officieel' bord:
... 'D'une sensiblité inquiète et passionée
Des filles de feu à la beauté greque en romaine'
( Paul Valéry)
( normaal zou ik denken dat het 'grecque' moet zijn. De drukker die deze tekst moest overnemen op een bord, was waarschijnlijk aan het dromen.)

Vele jaren geleden zou ik gezegd hebben : ' neem genoeg filmrolletjes mee.'

Corsica Corsica
Foto's uit de oude doos: 2004 - Schampavie fietste door Corsica, langs o.a. Speloncao, Golfe de Girolata en Vico