Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 6 juli 2019

Dagwandeling 18km, 21km, 28km of 33-er vlak

Dwars door Klein-Brabant: Londerzeel - Bornem

Deze 33-er meet ongeveer 34km. We nemen onze tijd en wandelen aan een normaal wandeltempo met regelmatig een pauze, zodat we van de natuur en van het weer kunnen genieten. Een geoefende wandelaar, die 23km zonder problemen uitwandelt kan er ook 35 doen.

Kortere tochten vanuit Londerzeel: 18km tot Puurs (op de spoorlijn Sint-Niklaas - Mechelen), 21km tot Oppuurs (met een Stoomtrein naar Baasrode waar de bus je naar Dendermonde brengt) of 28km tot Branst (met elk uur een bus richting Puurs/Boom of richting Dendermonde).

De belangrijkste waterloop in de omgeving is uiteraard de Schelde. Maar tijdens deze wandeling zijn het beken. Deze 33-er biedt een afwisseling van natte en minder natte weilanden, akkerland, bossen en meersen. Gebieden met kleine landschapselementen zoals knotwilgen, houtkanten en bossen of bosjes met tussendoor stukken open natuurlandschap.

Na het verlaten van de stationswijk, leiden de eerste kilometers door een open landschap. Nabij Lippelo bereiken we het natuurgebied Marsael dat onderdeel is van een groter domein Winterpoel, onmiddellijk gevolgd door het Lippelobos (een kasteelbos met grote dreven).

Een mooie beek(vallei), die ondeweg haar naam Lippelose beek inruilt voor Vliet, verbindt Lippelo via Oppuurs met Puurs. Natuurpunt beheert er grote delen van, waaronder het Tekbroek.

De Schelde(schorren) zien we in Branst. Langs de Oude Schelde wandelen we door het uitgestrekte stiltegebied en kasteeldomein van Marnix de Sint-Aldegonde. Het bestaat enerzijds uit het broekbos het Graafschap en anderzijds het Donk met door houtkanten omzoomde weilanden. Even verderop bereiken we Bornem en zijn station.

De Vliet nabij Puurs
de Vliet nabij Puurs - januari 2011
Lippelo
natuurgebied Marsael te Lippelo - januari 2011