Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Logo Hoge Venen

zaterdag 11 mei - zondag 12 mei 2019
Rugzakwandelweekeinde

Les Hautes Fagnes -- Hohes Venn

Dit weekeinde trekken wij twee dagen doorheen De Hoge Venen, het meest ongerepte natuurlandschap van ons verstedelijkte België. Het is een van de laatste hoogvenen in Europa en ligt tussen Malmedy, Eupen, Spa en Monschau. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, meteen het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Het ligt op een schrale bodem, die het water moeilijk doorlaat, en vormde zich na de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden.

Zaterdag 11 mei 2019 : ( ∼23 km, ∼445 m ↗ en ∼350 m ↘)
Vanaf het Natuurcentrum Ternell dalen wij af naar de vallei van de Helle rivier. Via Grand Bongard en dwars door het Groot Veen (Fagne des Deux Sêries en Fagne Wallonne) stappen wij naar het Signal de Botrange (694 m). Vervolgens zoeken wij de bovenloop van de Rour die wij volgen tot aan het Bosfagne ven. Verder naar het westen eindigen wij met, als kers op de taart, een kuitenbijtertje in en uit het Ghaster valleitje, nabij de Gîte d’étape te Ovifat waar wij overnachten.

Zondag 12 mei 2019 : ( ∼25 km, ∼535 m ↗ en ∼750 m ↘)
Vanuit Ovifat klimmen wij via het Bayehon riviertje stroomopwaarts tot aan haar bronnen in het hoger gelegen Setai ven. Daarna wandelen wij verder noordwaaarts tot de schilderachtige Hoëgne rivier die wij stroomafwaarts volgen tot La Passerelle de Belle-Hê. Verder, golvend bergop, laten wij het dorpje Solwaster links liggen. Wij beëindigen dit wandelweekeinde te Jalhay, waar wij de bus nemen tot aan het treinstation te Verviers.

Nota : Na een lange droge periode worden er rode vlaggen uitgehangen, als waarschuwing van een verhoogd brandgevaar. In dit geval zijn de knuppelpaden doorheen de veengebieden niet toegankelijk en worden de beschreven wandelroutes aangepast.