Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 8 - zondag 10 maart 2019

Wandel 3-daagse met dagrugzak
16 + 16 (+ 3,5) + 21 km - zanderig en vlak tot licht hellend

Baai van de Somme: dichtbij en ongerept

Zin in een leuk uitwaaiweekend aan zee en er de zilte zeelucht opsnuiven?

De baai van de Somme is de Camargue van het Noorden: een moerassige rivierdelta waar wilde paarden, vogels en zeehonden thuis zijn. Op de droge schorren staan schapen te grazen en in de slijkerige slikken zoeken vissers naar kokkels en garnalen. Aan weerszijden van het 70 km2 grote estuarium liggen Le Crotoy en Saint-Valéry-sur-Somme als wachttorens over het gebied uit te kijken. Le Crotoy heeft een mooi zandstrand en Jules Verne woonde er van 1865 tot 1870 en schreef er zijn werk Twintigduizend mijlen onder zee.

Saint-Valéry-sur-Somme overtroeft Le Crotoy zowel in schoonheid als sfeer. Het stadje ademt 100% Picardische charme uit. Bij het binnenrijden in de autoluwe haven zie je meteen de typische gekleurde huisjes. Hier vertrok Willem De Veroveraar in 1066 met zijn vloot om de Engelsen in de slag bij Hastings te verslaan.

In Valéry-sur-Somme mogen we het middeleeuwse stadsgedeelte niet missen. De vestingen op de kleine heuvel bieden een schitterend zicht op de baai van de Somme. Er is ook de Porte Guillaume, waar in 1430 Jeanne d′Arc doorheen stapte. Ze was toen gevangen genomen door de Engelsen en op weg naar de brandstapel in Rouen.

Het vogelpark van Marquenterre maakt deel uit van het natuurreservaat Baai van de Somme en is een paradijs voor wilde vogels. Dit natuuroord van 250 ha, bestaande uit moerassen, duinen en bossen, is een geliefde plaats voor trekvogels. We logeren er in de buurt.

Programma
Vrijdag: luswandeling van 16 km met Le Touquet en de baai van de Canche. Over zandstrand, door de duinen en de mollières (zachte aarde) van de baai, en langs de mooie villa's van de badplaats Le Touquet, het noord-Franse Knokke.
Na de wandeling rijden we naar ons verblijf waar we samen ons avondmaal bereiden. Het is een zelfkookweekend.

Zaterdag: luswandeling van 16 km vanuit ons verblijf rond het Domaine de Marquenterre met kust, duinen, bossen ...
Na de wandeling rijden we, voor wie nog zin heeft, naar Saint-Valéry-sur-Somme voor een stadswandeling van 3,5 km. De thuisblijvers kunnen al in de keuken aan de slag.

Zondag: na het opruimen en inpakken rijden we op onze terugweg naar Montcravel, iets noordelijk van Montreuil, voor een luswandeling in het binnenland van 21 km in de Vallée de la Course.

Schampavie Schampavie
Omgeving Marquenterre en Vallei van de Course