Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 15 en zondag 16 december 2018

Rugzakwandelweekend +/- 24 vlakke kilometers

Natuurschoon in het Henegouwse mijnverleden

Twee vlakke wandelingen, aangevuld met een Terril, over goed begaanbare veld- en voetwegen en door bossen. Ondanks het vrij late vertrek op de zaterdagse korte winterdag, laat het vlakke parcours aankomst bij daglicht toe.

Beloeil, Bernissart, plaatsen op een steenworp van Frankrijk. De grensregio's bieden vaak mooie natuur. En in deze streek, vlak bij de Borinage, zijn natuurparels dankzij (de)industrialisatie soms maar enkele decennia's oud.

Zaterdag:Voetwegen leiden ons van Péruwelz naar het Franse deel van het Forêt de Bon-Secours. Middenin dit bos bouwden de prinsen de Croÿ tussen 1786 en 1789 het Château de l’Ermitage, een indrukwekkend, buitenmaats jachtpaviljoen. Verderop in Condé-sur-l’Escaut treffen we de voormalige mijnsite Ledoux. Nadat de laatste put in 1982 sloot werd deze gigantische site een park met centraal een terril. De ondiepe vijvers en de natte moerassige gebieden errond hebben niets met de Schelde of ander water te maken, ze ontstonden door mijnverzakkingen uit de jaren 1920-1930.

Overnachting: In België wandelen we door Bernissart en een voormalige zandgroeve (het natuurgebied la Grande Bruyère), over stukjes ravel en langs het kanaal Ath-Blaton naar de overnachtingsplek: het natuurvriendenhuis “le Relais du Fayt” in Grandglise. 3 km voor het einde doen we inkopen. Met Kerst in aantocht staan geflambeerde pannenkoeken op het menu.

Zondag na een verkwikkende nachtrust en een stevig ontbijt wacht eerst een karwei: het huis kraaknet achterlaten. s’ Zondags alleen wijdse landschappen en bossen.
Om geen overlapping te heben met de tocht van Marc Saerens van 2-3 februari 2019 wordt het zondagprogramma -en mogelijk het eindstation - aangepast. Het karakter van de wandeling blijft hetzelfde.

Schampavie
Begin december 2012 nabij de Mer de Sable (hier komen we NIET in december 2018, Marc in februari 2019 wel).