Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 2 December 2018

Dagwandeling +/- 24km - Heuvelachtig

Leuven station-Aarschot station

"Bloesemoorlog tussen Haspengouw en Hageland."

"Wat hebben Pajottenland, Haspengouw, Hageland en Oudenaarde gemeen?"

Het zijn maar enkele krantenkoppen voor de artikels, waarin de verschillende streken met mekaar de strijd aan gaan; maar de vergelijking met Toscane is misschien toch een heuvel te ver.... Wat niet wegneemt dat het Hageland tot één van de mooiste streken van Vlaanderen behoort.
Deze winterwandeling start aan de achterkant van het station van Leuven van waaruit we op zoek gaan naar de Kesselberg. Even stevig klimmen, we laten de drukte van de stad achter ons. We passeren een uitkijkpunt waar je kan genieten van een mooi panoramische zicht op de stad. Bij helder weer kan je zelfs de bollen van het Atomium tellen.
Vervolgens doorkruisen we het Chartreuzenbos waar we flirten met de 100m grens en afdalen naar het Dunbergbroek. Aan het einde van dit natuurgebied komen we aan bij de aan de Winge gelegen Uithemmolen.
Bij Wezemaal is de Wijngaardberg aan de beurt. Deze heuvel is gekend voor zijn wijngaarden en andere fruitteelt. In de verte verschijnen de wieken van de Moedermeule. Deze Korenwindmolen kreeg in de periode 2006-2007 een grondige restauratie en werd terug maalvaardig. Elke 1ste en 3de zondag van de maand wordt er gemalen.
Via Gelrode stappen we verder naar de Eikelberg, de zoveelste Diestiaanheuvel op ons parcour. Nog even genieten van de natuur met aansluitend de 's Hertogenheide.
Bij de Aurelianustoren, één van de weinige overblijfselen van de Aarschotse stadsomwalling, gaat het snel naar beneden. Na een passage langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Begijnhof zoeken we onze weg naar het station van Aarschot, het eindpunt van deze tocht.

Afkorting mogelijk via treinstation Wezemaal 17km. Kaart en GPS track zijn voorhanden indien interesse.