Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 28 oktober 2018

Dagwandeling 23 km zacht golvend

1e van 10 tochten weg van Brussel

Brussel - Wolvertem

Weg van Brussel - letterlijk.

We zijn schampavie, we muizen er van onder, weg van de stad, de stank, het lawaai van de stad, de natuur in...
Dit is van bij het ontstaan van Schampavie in 1974 onze leidraad.

Schampavie is langzaam maar zeker op weg naar z'n 50e verjaardag.
De volgende 5 jaar zullen we aan een tempo van 2 tochten per jaar 10x weg gaan van onze hoofdstad. Telkens vertrekken aan een Brussels station, ongeveer de helft van de tocht tal van bekende en vooral minder bekende aspekten van Brussel ontdekkend. Daarbij stappen we vaak langs groene longen, parken, bossen, trage wegen en steegjes, maar zien ook tal van monumentale gebouwen, interessante gevels, beelden, muurschilderingen, pleintjes. We hebben tevens oog voor de multiculturele aspecten van de hoofdstad.
Rond de middag verlaten we het hoofdstedelijk gewest, stappen we het platteland, de groene rand in. De gebruikelijke stevige wandelschoenen zijn steeds nodig, want ook binnen Brussel is modder te vinden.

Weg van Brussel - figuurlijk.

Hoe meer ik Brussel leer kennen, hoe meer ik er van ga houden. Altijd nieuwe ontdekkingen! Na 10 tochten door Brussel zullen jullie zich ook 'kenners' mogen noemen, en de veelzijdigheid waarderen (alhoewel er natuurlijk ook mindere kanten aan Brussel zijn).

Brussel Onze eerste tocht start aan station Brussel-Noord. Langs o.a. de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Kanal centre Pompidou, de Brussels haven, Thurn en Taxis en de autovrije Betere Wereldweg naar Pannenhuis.
In Laken en Jette zien we de woningstijl snel evolueren, ontdekken muurschilderingen, graffitti en een aaneenschakeling van parken en hellingrijke bossen.
Na 9 km wordt ons motto 'Liever slijk dan beton' uitgetest om onder de Noorderring door te stappen (deze verborgen onderdoorgang zal bij de verbreding van de Noorderring in 2020 wellicht verdwijnen). We zijn inmiddels in Vlaanderen beland, grondgebied Wemmel. Door open veld en een fraai golvend landschap langs Relegem, Hamme, Ossel, het kasteel van Wolvendael tot Wolvertem.

Brussel
Bovenstaand kom je allemaal tegen de eerste 9,5 km van deze wandeling.