Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Dinsdag 11 september 2018

Dagwandeling 19 km - vlak.

De oostelijke Vlaamse Vallei: Wijgmaalbroek en Haachts Broek.

Wijgmaal - Wakkerzeel - Wespelaar - Haacht.
Optie: rondleiding brouwerij Haacht

Deze tocht sluit (bijna) naadloos aan bij die van 1 maart. Hoewel we de Dijle helemaal niet te zien krijgen, verloopt bijna de volledige tocht in een oude bedding ervan, de Leibeek.
Wijgmaal is een groene deelgemeente van Leuven.
Het Wijgmaalbroek dankt zijn natuurwaarde aan de Dijle. Het eeuwenlange, kleinschalige landbeheer van dit natuurlijke overstromingsgebied zorgde voor een gevarieerd bocagelandschap met hooilanden, weilanden; knotwilgenrijen en een dicht netwerk van houtkanten.
Een nieuwe trage weg, het Cuypad, loopt langs paardenweiden naar een wild bosje dat naar een pad van het wandelnetwerk van Werchter leidt.
Zo komen we in Wakkerzeel, een verstild dorp met ouderwetse kasseiwegen.
Het Haachts Broek en het Schorisgat vormen samen de prachtige groene gordel van de vallei van de Leibeek. We doorkruisen het ganse gebied langs bij wijlen wilde paadjes.

Om 15.45 u worden we verwacht in de brouwerij van Haacht voor een rondleiding met aansluitend, omstreeks 17.15 u enkele traktaties in het Brouwershof. Hiervoor moeten we wel het aantal deelnemers kennen. Een inschrijving uiterlijk op 1 september met een overschrijving van 6 euro is nodig. Voor dat geld krijg je 2 consumpties en een aandenken. Het treinstation is op 2 minuten wandelafstand van de brouwerij en van het Brouwershof.

Wijgmaalbroek
Wijgmaalbroek

Haachts Broek
Haachts Broek april 2012

Schorisgat november 2014
Schorisgat november 2014