Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 8 - maandag 10 september 2018

Fiets3daagse: Limburgse Kempen


Dag 1 : Haacht-Bokrijk via Dijle en Demervervallei +/- 77km.
Dag 2 : Rondrit Limburgse Kempen +/- 90 km.
Dag 3 : Bokrijk-Haacht via Zuiderkempen +/- 84km.
Schampavie overzicht Fietsroutes

Zaterdag 8 september 2018 :

Onze startplaats is Haacht station, deze plaats is bereikbaar met de trein vanuit Leuven en Mechelen en er is voldoende plaats om auto's te parkeren. Zie details in de rechter kolom.
Van hier uit gaan we op zoek naar de Oude Hansbrug waar we de Dijle volgen tot aan de Demermonding in Werchter. Met een beetje verbeelding vormt de Demervallei de scheiding tussen het heuvelachtige Hageland en de Kempen. Grote delen van dit traject zijn autovrij en voornamelijk vlak, 290m stijgen over 42km.
Onderweg komen we enkele historische plaatsen tegen zoals de 16de eeuwse 's Hertogenmolens, de Maagdentoren te Zichem van waarop je de Demervallei kan bezichtigen. Vervolgens via Diest en Schulen verder naar Stokrooie en Zonhoven om iets verderop aan te komen bij onze logeerplek voor deze 3 daagse; Jeugdherberg De Roerdomp te Bokrijk.

Zondag 9 september 2018:

Deze dag staat er een rondrit Limburgse Kempen op het programma. We starten en eindigen deze rit nabij de terrils van de voormalige steenkoolmijn sites van achtereenvolgens Winterslag, Zwartberg en Beringen. Bij mooi weer is het de moeite om tijd te maken om naar boven te gaan en te genieten van fenomenaal uitzicht over de provincie Limburg.
We vervolgen onze weg noordwaarts en doorkruisen de bosrijke gemeenten Opglabbeek, Meeuwen-Gruitrode en het stadje Peer om vervolgens toe te komen in de regio Leopoldsburg waar we rekening moeten houden met de afbakening van het militair domein. Ook deze rit is nagenoeg vlak terrein; 450m stijgen in 40km.
Na het avondmaal is er afhankelijk van de interesse, de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het stadscentrum van Hasselt. Dit kan met de fiets (+/-10km) of met de trein van uit het station van Bokrijk. Laatste trein terug van uit Hasselt om 23:33.

Maandag 10 september 2018 :

Op dag 3 fietsen we terug naar Haacht en volgen een iets Noordelijker gelegen traject via de Zuiderkempen. We starten via Zonhoven en Lummen en laten Diest links liggen om aan te komen bij de abdij van Averbode. Een ijsje uit éeacute&;n van de ijswagens in de alom gekende 'lekdreef' en een bezoekje aan de abdijsite behoren tot de mogelijkheden.
We vervolgen onze tocht via Wolfsdonk, Ramsel, Begijnendijk en Tremelo om daarna aan te komen bij onze vertrekplaats te Haacht. Hier is de mogelijkheid om in het nabijgelegen café nog iets te nuttigen alvorens de reis terug naar huis aan te vatten.