Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 23 juni 2018

33er door enkele natuurparels met mogelijkheid tot inkorting

Geels Gebroekt en Kempische Heuvelrug

Een lange 33'er dit jaar met ongeveer 35km. Maar wel eentje met de mogelijkheid om nabij Herentals af te haken en 10 km in te korten.

Het eerste deel van de wandeling schakelt restanten van het voormalig Geels Gebroekt aan elkaar. Een gebied dat vanaf de 19e eeuw door de moderne landbouw werd ingepalmd. Zowel Natuurpunt als de Vlaamse Overheid investeren er flink in de natuur. De namen van de natuurgebieden spreken soms voor zich: Neerhelst-De Botten, Mosselgoren en Olens Broek-Langdonk.

Natuur en Bos: Mosselgoren is een echt natuurmozaïek. Je vindt er loof- en elzenbroekbossen, rietlanden, vochtige hooilanden en poelen. De verschillende beekjes herinneren nog aan vroeger, toen Mosselgoren behoorde tot een overstromingsgebied van de Kleine Nete. Verschillende dieren voelen zich hier opperbest door de rijke variatie aan biotopen. En dus ook voor wandelaars een leuk gebied.

Nabij Herentals steken we via de Spoorbrug de Kleine Nete over. Wie wil kan afhaken en de Kleine Nete naar Herentals volgen. Maar wie blijft ziet het landschap veranderen. De laatste 10 km voeren ons voornamelijk door het bos- en heidegebied van de Kempische Heuvelrug: het Natuurgebied Snepkensvijver-Heiberg. Verderop langs de oevers van de Aa vinden we Den Haert, waar nog enkele oude loofbossen te vinden zijn.

Dender
Rusten langs een Kempens kanaal? Neen, de Dender nabij Wieze - augustus 2015.