Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zondag 17 juni 2018

Groene luswandeling voor rustige stappers vanuit Beersel met culturele bezienswaardigheden en een Lambiek-degustatie (18 km)

We starten de wandeling met een bezoek aan het kasteel van Beersel.
Het kasteel van Beersel, een waterburcht, is één van de weinige, goed bewaarde voorbeelden van middeleeuwse krijgsbouwkunde in ons land. Het staat er nog zoals het er uitzag aan het einde van de 15de eeuw
Door de eeuwen heen kende dit waterslot een zeer bewogen geschiedenis. Als bezoeker ervaar je meteen hoe men leefde in een middeleeuws, versterkt kasteel.
Door holle wegen duiken we het Begijnenbos in om dan via de groene Molenbeekvallei de regio rond Dworp te ontdekken. We wandelen over mooie, verlaten paadjes. Af en toe stoten we op een verrassend vergezicht.
In het centrum van Dworp ligt het voormalige gemeentehuis dat bekend staat om zijn sierlijke trapgevels. Aan de rechterkant van het gebouw bevindt zich een authentieke schandpaal uit de 17de eeuw.
De schandpaal is een overblijfsel van de rechtspraak uit het Ancien Régime.
Op weg naar Alsemberg zijn er veel watermolens. Dit kan eenvoudig worden verklaard als je naar het omliggende landschap kijkt. In sterk heuvelend landschap lopen gewoonlijk ook snelstromende beken met voldoende sterk debiet om machinale aandrijving mogelijk te maken.
De voormalige papiermolenfabriek in het stokoude gehucht Herisem is een van de best bewaarde industriële complexen uit de 19de eeuw. Het gebouwencomplex heeft terecht een beschermd statuut. Er was hier al minstens sinds de 14de eeuw een watermolen.
In Alsemberg bewonderen we de Hertogelijke OLV-kerk van Alsemberg met zijn wel erg monumentale trap.
In het bezoekerscentrum "De Lambiek" maken we kennis met de lambiekbieren. De liefhebbers kunnen in de degustatieruimte genieten van een glaasje lambiekbier.
We keren in hogere sferen terug naar het station van Beersel. Daar eindigt de tocht.