Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Van vrijdag 01 juni tot maandag 18 juni 2018

Pittige 18 daagse semi-kampeertrektocht door de Balkan. Wandeldagen van 5 tot 8 stapuren.

Kosovo - Montenegro - Albanië

Enkele jaren terug was ik reeds in de streek en dit beviel me uitermate. Het smaakte naar meer en de tocht van 2018 is het uiteindelijke resultaat.

De Peaks of the Balkan Trail Deze tocht gaat dwars door het hoogste gebergte van de Balkan. De accursed mountains (de vervloekte bergen). De tocht leidt je langs fantastische en nog grotendeels ongerepte berglandschappen. De bergdorpen zijn er nog authentiek en de bevolking is er ongekend gastvrij. Je komt er in drie eigenzinnige landen: Albanië, Kosovo en Montenegro. Peaks of the Balkan is een grensoverschrijdende tocht tussen die landen. Het uitwerken van de tocht, was voor die landen, een evenwichtsoefening en de trajecten moesten mooi verdeeld worden tussen de drie deelnemende landen. Maar dat zoeken naar een evenwichtige verdeling zorgde voor wat mindere punten. Vele van de wandelingen zijn gewoonweg schitterend. Maar enkele trajecten hebben duidelijk een minder hoog niveau. Daarom werden er een aantal aanpassingen gemaakt om de tocht nog beter tot zijn recht te laten komen. Er werd gekozen voor een kampeertrektocht omdat de logiemogelijkheden beperkt zijn en er anders te lange dagetappes moesten gemaakt worden.

De meeste wandelroutes lopen door de bergen. De tochten verlopen deels over tamelijk brede paden en zeker ook via zeer spaarzaam gemarkeerd, ongebaand, soms met steenmannetjes aangegeven terrein. De paden kunnen smal zijn, over kortere stukken kan het gebruik van de handen als extra ondersteuning noodzakelijk zijn. De wandeltochten zijn geschikt voor ervaren en tred-zekere wandelaars (m/v) die geen last hebben van hoogtevrees. Hoogteverschillen van 1000m komen meermaals voor. De langere stijgingen en afdalingen veronderstellen dan ook een goede lichamelijke conditie.

Er zijn drie luswandelingen voorzien. De rest zijn doorgaande tochten met volle bepakking.

Het gebied is niet verlaten. Tijdens de wandelingen komen we veelvuldig door gebieden waar het vee staat te grazen en waar herders nog aanwezig zijn. De temperaturen variëren er tussen 5°C 's nachts en 25 °C overdag.

Enkele malen wordt er gebivakkeerd en moeten we zelf voor alles instaan. Soms is er de keuze tussen binnen overnachten of kamperen. Meermaals slapen we ook in guesthouses.