Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Donderdag 10 mei (OLH Hemelvaart)

Dagwandeling 24 km golvend

Ezemaal - Piétrain - Jodoigne (Oost Waals-Brabant)

Ezemaal

Sinds de nieuwe treindienstregeling eind 2017 stopt er in 't weekend om het uur i.p.v. om de 2 uur een trein in de kleinere stations tussen Leuven en Landen, waaronder Ezemaal, en zelfs zonder overstap vanuit Brussel (als er geen werken zijn). Dat maakt deze wandeling mogelijk naar Jodoigne, waar je op zondagvoormiddag niet meer met de bus geraakt,, maar nog wel kan terugkeren zondagnamiddag.

Na een Vlaamse start weldra de taalgrens over. Doortocht van Neerheylissem en Hélécine langs enkele kerkwegels. Dor het provinciaal domein en kasteelpark van Hélécine.
Snelwegen zijn vaak een barrière, hier hebben we het geluk dat een onverhard weggetje door het Bois de Rollaines overgaat in een tunnel onder de E40 en HST-spoorlijn.

Tussen Noduwez en Piétrain stappen we deels door een open landbouwstreek, deels door een beekvallei met meer bomen. De velden worden grootser, weidser rondom Huppaye. Orp-Jauche is deels getroffen door betonnering van veldwegen voor ruilverkavelingen, maar op ons traject is onverhard nog troef. Velden wisselen af met een paar bosjes op weg naar Jodoigne ofte Geldenaken, Waals stadje met een Vlaamse bus van De Lijn naar Tienen.

Gooik
Mei 2014 - een dagmars hier vandaag, van Ligny naar Beuzet