Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Dinsdag 24 april 2018

Dagwandeling 21 km, vlak

Laak- en Dijlevallei

Haacht - Tremelo - Haacht

De Laak te Tremelo
De Laak te Tremelo De Wilde Heide te Haacht
De Wilde Heide te Haacht

Langs de Wilde Heide blijven we een tijdje parallel met de Dijle lopen. Tot aan de voetgangersbrug in Ninde. Daar zien we voor de eerste keer de Laak. De Laak is een parallelle arm van de Demer die bij Aarschot de Demer verlaat en die pas hier bij Ninde in de Dijle loopt, terwijl de Demer zelf dat al in Werchter doet.
Ninde is een gehucht van Tremelo, ooit een handelsknooppunt aan de toen nog bevaarbare Dijle. Het is de geboorteplaats van Pater Damiaan.
In Tremelo loopt het watertje tussen verruigde vochtige akkers en verlaten hooi- en graslanden. Een vrij groot onbebouwd gebied.
Kalvenne, Vendonk, de overkant van Paarbergen en Vossebergen, Olmen, versnipperde, kleinschalige landbouwgebiedjes. De Laak rijgt ze aan elkaar. Zalig wandelen daar!
In Tremelo kunnen we onze boterhammen opeten in Het Raadshuis.
Dan zoeken we opnieuw de Laak op. Kort vóór Werchter steken we nu door naar de Dijle en volgen die stroomafwaarts tot in Ninde. Langs de Bessemhoefweg zien we een boerderij uit de 17de eeuw met ringgracht en ouderwetse groententuin. We volgen de Binnebeek tot in de Wilde Heide, terug naar Haacht.