Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zondag 11 februari 2018

Tielt-Winge - Luswandeling (15 km) voor rustige stappers

In het spoor van de Callboys - De Vlooybergtoren en wijde omgeving

De tocht start aan de stelplaats van de lijn in Tielt- Winge om 10 uur
Aan deze stelplaats zijn er 18 parkeerplaatsen voor auto's.

We gaan onmiddellijk een kijkje nemen op de Vlooybergtoren. De Vlooybergtoren is een uitkijktoren en toeristische attractie in de Vlaams-Brabantse gemeente Tielt-Winge.
Hij bevindt zich op de Vlooyberg, met zijn tachtig meter een van de hoogste getuigenheuvels in het Hageland, waardoor er op heldere dagen een uitzicht is tot aan de koeltorens van Vilvoorde en de mijnschachten in Beringen.
De huidige toren werd gebouwd in 2013, nadat de vorige uitkijktoren, een houten constructie, het begeven had. De gemeente Tielt-Winge schreef een wedstrijd uit voor een nieuw ontwerp, die gewonnen werd door het architectenbureau Close To Bone.

De belangrijkste toeristische troef van het Hageland, is zonder twijfel het landschap. Het landschap in Tielt-Winge is licht golvend met heuvelruggen die zich uitstrekken van west naar oost. Op zeer veel plaatsen, zoals langs holle wegen, wordt ijzerzandsteen aangetroffen.

Boven op de berg pronkt de O.L. Vrouwkerk. Deze kerk waar men in vroegere eeuwen Maria kwam aanroepen tegen "wit treynende zeerichheden" werd in de 19e eeuw bijna volledig herbouwd in neogotische stijl. In 2003 werden er tijdens de restauratiewerken allerlei ontdekkingen gedaan in deze kerk.
We picknicken in een cafeetje in het centrum en zetten onze tocht verder naar het Walenbos.
Het Walenbos is uitgestrekt, wild, nat en onherbergzaam. Het is één van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. In deze groene parel zie je nog ongerepte natuur. Daarna zetten we onze weg verder naar de Sint-Martinuskerk.

De Sint-Martinuskerk is een eenbeukige kerk en werd in verschillende perioden gebouwd. Het transept is uit de 16e eeuw; het koor is van omstreeks 1600. De toren uit ijzerzandsteen en het schip die op een 15e-eeuwse fundering uit ijzerzandsteen staat, dateren van de 18e eeuw. In de kerk staan vele laatgotische beelden uit de 16e eeuw en er staat een orgel van omstreeks 1850. De kerk werd samen met het orgel in 1982 beschermd als monument terwijl de omgeving ervan als dorpsgezicht beschermd werd. De kerk werd omstreeks 2000 gerestaureerd.
Van hier is het maar een boogscheut om langs de Vlooybergtoren ons eindpunt aan de stelplaats in Tielt te bereiken. Er is een cafeetje vlakbij. Om het u.57 is er een bus naar Leuven.