Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 20 en zondag 21 januari 2018

Weekend met dagwandelingen +/- 23 km

Landschap De Liereman (B) en Loonse en Drunense Duinen (NL)

Een weekend met 's zaterdags en 's zondags een luswandeling met dagrugzak. Verplaatsingen gebeuren met de wagen. We overnachten in comfortabele 3- en 4-persoonskamers (Jeugdherbergkwaliteit) in het Natuurvriendenhuis van Oisterwijk (NL), waar we zelf koken.

Zaterdag: landschap De Liereman is - als er geen vliegtuig overvliegt - één van de zeldzame stiltegebieden in Vlaanderen. Een typisch Kempisch landschap met een afwisseling van natte en droge heide, struweel, elzen- en wilgenbroek, berken-eikenbos, stuifduinen en schraal grasland. Ook verderop, op de andere oever van het kanaal Dessel-Schoten, liggen natuurpareltjes zoals het Turnhouts Vennengebied of het bos van Ravels. Na de wandeling kunnen we ons in het bezoekerscentrum even opwarmen. Daarna rijden we naar het verblijf (routebeschrijving via google maps).

Zondag rijden we noordwaarts en parkeren we de wagen aan de rand van het Nederlandse Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. De bijnaam is veelzeggend: Brabantse sahara. Zand was niet altijd zo kenmerkend, in de Middeleeuwen werd het toenmalige oerbos op deze zandrug gekapt om het vee er te laten grazen. Aanvankelijk kreeg heide de overhand, tot overbegrazing stuifduinen creëerde. Om het zand uit de omliggende dorpen en akkers te houden werd om het hart van het duinengebied opnieuw bos aangeplant, met het huidige aanzicht als resultaat. Maar het gebied is veelzijdiger dan dat, met het Landgoed Plantloon, een Engels landschapspark, en een nat weidengebied Hengstven genaamd.

Liereman
De Liereman - juni 2013