Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 17 en zondag 18 september 2016

Rugzakwandelweekend van de weiden in de Geulvallei naar de Hoge Venen - 24 km + 25 km

Hergenrath - Eupen - Hoge Venen

Zaterdag wandelen we door een prachtig weidelandschap. Vlak voor de trein het stationnetje van Hergenrath binnen rijdt, krijg je vanop een spoorviaduct een voorsmaakje. Tussen de glooiende heuvels met door hagen omzoomde weiden kronkelt de Göhl (NL: Geul). Vanuit Hergenrath wandelen we in westelijke richting naar Kelmis, ooit de hoofdstad van Neutraal Moresnet. Om dan koers te zetten naar Eupen en de Göhl vaarwel te zeggen; de Hohnbach/Lontzenerbach (een beek van 12 km met nog 6 andere namen) wordt onze gids. Er wordt hoogte gewonnen met prachtige vergezichten. Af en toe pikken we de GR 563 op (die je rondom het Land van Herve leidt). Onderweg zijn er bezienswaardigheden zoals het slot Eyneburg, een verlaten mijn en uiteraard de obligate kruisjes en kapelletjes.

Verwacht op deze zaterdag geen te grote hoogteverschillen. Over de voetweggetjes en de landwegen zou het vlot wandelen moeten zijn, al kunnen bramen spelbreker zijn.

Zondag een klassieker: langs de Helle naar de Venen. Een wandeling die niet veel toelichting nodig heeft. Zondag is het wat moeilijker wandelen, je moet vaker opletten waar je je voeten zet en langzaamaan overwinnen we een hoogteverschil van ongeveer 470m.

Verblijf: de Gite d'Étape van Eupen is na een jarenlange renovatie opnieuw open. Enkele fietsers van Schampavie hebben de inrichting, het comfort, het eten en de nieuwe uitbaters al goed bevonden. Je slaapt er in comfortabele praktisch ingerichte kamers, het gebouw is een veel aangenamer en met veel meer daglicht dan vroeger. Eigenlijk herken je het alleen nog aan de buitenkant.

Schampavie door de weiden nabij Hergenrath in november 2014