Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 10 - woensdag 21 september 2016

Rugzaktrektocht

Zuid-West Bulgarije: rond het Pirin-gebergte.

Bulgarije Als er over trektochten in Bulgarije gesproken wordt, dan gaat het bijna altijd over het Rila- en Pirin-gebergte, 2 bergketens tot net geen 3000m hoogte in het Zuid-Westen van Bulgarije. Op die hoge bergen gaan we NIET, maar het Piringebergte staat centraal in onze tocht, letterlijk dan: de tochten gaan ten oosten, zuiden en westen ervan, we zullen voortdurend vergezichten hebben over brede valleien en gebergten aan de overkant ervan.

Bij deze 'panoramische' tocht stappen we tussen 250 en 1500m hoogte door afwillende natuur, bossen en cultuurland tussen stadjes, dorpen en gehuchten.
De eerste dagen ten oosten van het Pirin-gebergte, op de flanken van de Rodopi, een middelgebergte. Tussen Rodopi en Piringebergte stroomt de Mesta-rivier door een enkele kilometers brede vallei. Van op ons pad kijken we er 'over' naar de Pirinketen.
Kovacevica is een van de dorpen met gerestaureerde traditionele woningen, deels als hotel/pension/vakantiewoning ingericht. Het contrast kan groot zijn met andere, vervallen, armoedige dorpen (in Bulgarije ligt het gemiddeld loon lager € 400 en is de werkloosheidsgraad zeer groot) waar we de volgende dagen doorkomen.
In de warmste hoek van Bulgarije met een mediterraan klimaat stappen we door een wijnbouwgebied, een regio met bizarre rotsformaties rond Melnik, aarde- en zandwegen door de golvende velden, met meerdere dorpen en gehuchten op elke etappe.
Ten westen van Sandanski, een kuuroord en nogal wanordelijk stadje, verkennen we een 100% ontoeristische regio, niet zo ver van het dreilandenpunt Macedonië / Griekenland / Bulgarije.
Tot slot nog een paar stapdagen tussen Krena en Simitli, hoog boven de Struma-rivier, met vergerichten naar de toppen van het Rilagebergte, het Piringebergte en Malecevo.

We logeren in comfortabele pensions/hotels en laten ons de plaatselijke keuken smaken, die vaak begint met een stevige shopska salad.
Enkele lokale verplaatsing met lijnbus, trein, busje of taxi's, 1 of 2 dagwandelingen zonder de grote rugzak.