Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 1 - zondag 3 april 2016

15 + 23 + 20 km met dagrugzak - lichtglooiend en zanderig

Noord-Hollandse duinengordel

Het Noord-Hollandse Duinenreservaat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Wijk-aan-Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is meer dan 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrandbossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

Het meest noordelijk gedeelte van deze duinen zijn de Schoorlse Duinen die de breedste zijn van heel Nederland. Het duingebied trekt niet alleen wandelaars en fietsers, maar ook natuurliefhebbers en bodemdeskundigen. Bij Bergen loopt namelijk de kalkgrens. Aan de noordkant van deze grens vindt men fijn, wit, kalkarm zand. Aan de zuidkant is het zand geler en kalkrijker. Oorzaak van deze grens is een rivierdelta die hier voor de ijstijden in de Noordzee uitmondde. De bossen zijn eind 19de eeuw aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. Nieuwe open plekken brengen nu de dynamiek terug in de duinen.

Aantrekkingspunten zijn:

Programma
Drie dagen wandelen in en rond deze duinen. Met eventueel een kort bezoek aan de kaasstad Alkmaar.
De deelnemers krijgen later nog detailinfo.

Verblijf
in het comfortabele Stayokay Hostel Egmond, Herenweg 118, 1935 AJ Egmond-Binnen. We verblijven er op basis van halfpension in meerbedkamers.