Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 22 november 2015

Dagwandeling - 21 km - vlak

Haachtse Leibeekvallei

De Haachtse Leibeekvallei ligt ten zuiden van de Dijlevallei, tussen Mechelen en Leuven.
Pikhakendonk, Schoonbroek, Schorisgat en het Haachts Broek vormen een langgerekte kleiachtige geul ("Boomse klei") met lappen grasland, natte hooiweiden, ruigtes, bossen en akkers.
Eigenlijk volgt de Leibeek een oude Dijleloop. Ooit was het één groot oostwest gericht, overstromend gebied met wisselende loop dat water en puin via de huidige Rupelvallei en de Scheldegeul richting Gent naar zee voerde. Later zorgde opgehoopt puin, ergens rond Rupelmonde, voor een zwenking van de stroom richting Antwerpen.
Maar dat was lang vóór mijn tijd ...

Boortmeerbeek.
De Molenbeek (die een beetje verder in de Dijle overloopt) passeert Pikhakendonk en de Pimpernelgraslanden. Eerste kennismaking met de Leibeek en met de Hollakenbeek, één van haar zijtakken. Die blijft lange tijd evenwijdig met de Dijle lopen, maar wij klimmen naar de dijk. Bij Hoogdonk kunnen we het niet laten om met enkele oude Dijle-meanders mee te draaien, maar in Puttekomheide snijden we dan weer een heel stuk af richting het gietijzeren ophaalbruggetje, de Hansbrug.
Halfweg kunnen we even afbuigen naar Haacht om warm en droog te picknicken. Maar al rap lopen we terug in volle veld. Scharent heeft plezante weidepaadjes, parallel met de antitankgracht.
In het Haachts Broek vinden we de Leibeek terug en we kunnen haar volgen door Schorisgat en tussen Hooigracht en Spitbos. Allemaal pure natuur! We zijn nu snel aan het station van Haacht.

Boortmeerbeek
15 maart 2012 - omgeving Boortmeeerbeek