Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

26 - 27 september 2015

Rugzakwandelweekend Frameries - Mons - Binche
25 + 26 km - zacht golvend

Mons en de grijs/groene Borinage

Mons BorinageDe Borinage, le Pays des Terrils, le Haut Pays, de streek van de kanalen...
De regio rond Mons/Bergen heeft heel wat groene longen, verrassende natuur, waterpartijen, open landschap, holle wegen, ...
Dat wisselt af met herinneringen aan de vroegere mijnactiviteiten - mooie uitzichten vanop de terrils - soms grauwe arbeiderswijken doorkruist door smalle steegjes en trage wegen.
Jammer genoeg is le Pays d'Elio di Rupo ook een kampioen wat sluikstorten betreft.

Zaterdag 25 km
Om 9:50 uur nemen we voor het station van Mons TEC-bus 2 en stappen af aan halte Frameries-place om 10.05 uur. Al snel zitten we in het groen, met in de verte bewoning en enkele terrils. Vanaf Genly open ruimte, weidse velden. Langs Quévy-lePetit, Bougnies, Asquilles en Spiennes. Onverharde veldwegen, holle wegen, af en toe een kasseitje. Langs bos en natuur raken we tot op 500m van het centrum van Mons. Volgens de goesting en de tijd stappen we recht-op-recht naar de JH of met een ommetje langs leuke straten, steegjes en/of een caféetje.
Zaterdagavond 'een stapje in de wereld zetten' behoort tot de mogelijkheden, de JH ligt maar 100 meter van de Grote Markt..

Zondag - 26 km
We verlaten Mons langs het noordoosten. Een goed verstopte trage weg, dan open veld, met in de verte dominant aanwezige fabrieksgebouwen: grote contrasten! Door het mooie Bois d'Havré, in Havré een serie smalle kerkepaadjes, vervolgens het Bois du Rapois, natuur in ontwikkeling in La Garenne, een stukje oude spoorwegbedding.
Langs enkele terrils weer een meer open landbouwgebied in. Van Waudrez nog een aantal toffe smalle trage wegen tot onder de vestingsmuur van Binche.
Nog tijd voor een afscheidspint op de Grand Place? Of spurten naar de trein?

Mons Borinage Borinage Mons
Schampavie in 2006 op de Mont de l'Heribu (deze keer niet op het programma), hoog boven Mons, en door de velden ten zuiden van Mons.