Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

1 - 3 mei 2015

Fiets3daagse: Breskens - Bruinisse - Bergen op Zoom - Breskens
Drie keer +/- 85km - vlak* - gemiddeld tempo

Zeeland (Nederland)

Fietsen in Zeeland ! Wie er gefietst heeft wil er terug naar toe. Wie er nog niet geweest is vraagt zich nadien af waarom het er niet eerder van gekomen is. Zeeland is een uitermate jong en dynamisch landschap. De zee, platen, slikken, schorren, opwas, aanwas, duinen, dijken, inlaagdijken, kreken en polders zijn allen landschapselementen die kort samenvatten waar het hier al eeuwen lang om draait. 'Een gevecht met de zee'. Land winnen en soms ook verliezen. De dorpjes en steden zijn een verhaal apart, dijkdorpen, straatdorpen, ringdorpen, voormalige vesting steden, historische havenstadjes met een rijk verleden, dikwijls nog met een windmolen, getuigen van de welvaart uit de tijd dat Nederland de wereld zeeën beheerste. Vandaag is de veelheid van voormalige eilanden en huidige schiereilanden door dam, dijk en brug aaneengesmeed tot een fiets paradijs.

Indicatieve Schampavie Fietsroute
Indicatieve Schampavie Fietsroute

Vrijdag 1 mei 2015
Aangekomen met het veer, van Breskens, te Vlissingen doorkruisen wij Walcheren waarbij wij Middelburg links laten liggen. Wij fietsen naar het 16-17de eeuwse Veere en de zuidelijke rand van het Veerse meer dat wij tot aan de Veerse Gatdam volgen. Verder naar het noorden gaat het over de indrukwekkende Oosterscheldekering. Wij vervolgen onze tocht langs de zuidelijke rand van Schouwen Duiveland, bezoeken Zierikzee, en eindigen vandaag te Bruinisse, waar wij overnachten.

Zaterdag 2 mei 2015
Na het onbijt fietsen wij naar het eiland Tholen. Hiervoor gaat het over de Grevelingendam en de Philipsdam, beide bouwkundige kunstwerken die deel uitmaken van Nederlands grootse Deltawerken. Onze route, met zichten op de Oosterschelde, volgt de Tholense kust tot Sint Maartensdijk en Scherpenisse. In het oude vestingstadje Tholen nemen wij de brug over het Schelde-Rijnkanaal. Vervolgens gaat het verder naar het zuidoosten tot de Jeugdherberg te Bergen op Zoom.

Zondag 3 mei 2015
Na het ontbijt vertrekken wij naar Zuid Beveland te noorden van de Schelde. Wij sluiten de 3 daagse fietslus te Vlissingen waar wij eens te meer de Schelde oversteken met bestemming Breskens, waar de auto's staan.

Aanvullende landschapfoto's en toeristische informatie over Zeeuws Vlaanderen kan je vinden via de onderstaande webpagina's :

Zeeland Natuurgebieden
Deltawerken
Ontdek de Oosterschelde