Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

11 - 12 oktober 2014

Rugzakwandelweekend Kampina (Noord-Brabant, Nl)
2x 30 km - vlak, soms zanderig

Poppel - Oisterwijk - Hilvarenbeek

De Kampina is een heide- en vennengebied ten oosten van Tilburg dat aansluit op de Oisterwijkse bossen. De meeste vennen ontstonden door turfsteken. Zoals de Kalmthoutse Heide werden ze de voorbije eeuw bedreigd door ontginning en lijdt het gebied onder verdroging. Bovendien werden zowel land als het water bemest (om vis te kweken in het van nature arme water). Natuurmonumenten, het Nederlandse Natuurpunt, begon in 1996 met het weghalen van de aangerijkte sliblagen in de Vennen om ze in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Meer zuidwaarts, langs de Belgische grens, werden in de 19e eeuw grote landgoederen aangelegd. De heide, met zijn oude gemene gronden (eigendom van de gemeenschap), werd daardoor sterk teruggedrongen. Het landschap verkreeg doorgaans een open karakter, met vergezichten die in Belgiƫ zeldzaam zijn. Hoewel de Belgische Kempen dezelfde evolutie doormaakten, heeft het door de afwezigheid van lintbebouwing een ander karakter.

Overnachting
Natuurvriendenhuis Nivon Morgenrood.
Dit natuurvriendenhuis heeft 40 2-persoonskamers ter beschikking. Elke kamer beschikt over 2 enkele bedden en dekens. Lakenzak of lakens breng je samen met een kussensloop zelf mee. Het sanitair is gemeenschappelijk.

We koken zelf, maar Nivon zorgt voor het ontbijt. 4 km voor het eindpunt doen we inkopen. Zorg dus voor een wat grotere rugzak zodat de etenswaren verdeeld kunnen worden en meegedragen naar het Natuurvriendenhuis.

Kampina