Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 21 september 2014: Linkebeek - Drogenbos

Zennestreek en FeliXart

Rustige wandeling 12 km en bezoek museum Felix De Boeck

Felix De Boeck schilderij

De gemeente Linkebeek dankt haar naam aan de gelijknamige beek. Het woorddeel Link is afkomstig uit het Oudgermaans en betekent bocht. Het woord beek spreekt voor zich. De beek beschrijft inderdaad een brede boog van een halve cirkel waarbinnen Linkebeek-dorp ligt. Wij maken ook een boog in en rond het centrum door het Kleetbos naar het bos van Verrewinkel.
We komen hier op de Groene wandeling . De rijkdom van dit gebied schuilt in de verbazingwekkende diversiteit van de landschappen. Op sommige plaatsen komt de wandelaar plots oog in oog te staan met het platteland. Op andere plaatsen duiken dan weer aangelegde parken, bosjes, moerassen... op. We volgen een nieuw traject over het Engelandplateau (vroeger privé), zeer rustig, Ardensachtig. We bereiken het moerasachtige Kinsendaalreservaat.

Op het einde van de wandeling bezoeken we FeliXart, het museum rond schilder Felix De Boeck. De echte kunstliefhebbers vinden hun gading in het museum. In het uitgebreide oeuvre van De Boeck - hij maakte ruim 5000 werken - vindt iedereen wel wat wils. Begonnen met het schilderen van klassieke portretten en stillevens evolueerde Felix De Boeck al snel naar het impressionisme, fauvisme, goghiaanse en futuristische werken. Hij doorliep op een zeer korte tijd de nieuwe kunststromingen van zijn tijd om zich uiteindelijk, als reactie op de Eerste Wereldoorlog, in te schrijven in de abstracte schilderkunst. Toch wordt de ruimtelijke illusie nooit helemaal losgelaten. Figuratie en abstractie gaan in het werk steeds hand in hand en gedurende zijn hele carrière blijft hij zoekende naar de ultieme synthese van deze twee.

Na het bezoek aan het museum nemen we tram 32 of 85 naar Brussel-Zuid.