Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 18 januari 2014

Dagwandeling 21 km - licht golvend

Zwalm- en Scheldevallei tussen Munkzwalm en Dikkelvenne

De Zwalmstreek heeft veel gemeen met de Vlaamse Ardennen, maar heeft toch een apart gesloten karakter. De heuvels zijn er iets minder hoog en volgen elkaar sneller op. Dat er minder bossen zijn, valt niet zo sterk op want overal zijn er populierenbosjes die kenmerkend zijn voor beekdallandschappen. Er zijn vele dorpjes, de kerkjes liggen er bijna op een boogscheut van elkaar.

Via vele kleine paden langs en in de buurt van de Zwalm en de Schelde lopen we in een gevarieerd heuvelend landschap (tussen 15 en 90 meter hoogte) door dorpjes als Munkzwalm, St-Maria-Latem, Dikkelvenne, Beerlegem en Dikkele.

Langs de Zwalm
Langs de Zwalm - september 2013

Langs de Zwalm, die van alle Vlaamse-Ardennenbeken het grootste debiet heeft, staat het grootste aantal watermolens met o.a. de IJzerkotmolen, Terbiestmolen en Zwalmmolen (provinciaal toeristisch centrum). Met deze molens werd graan gemalen, olie geperst of papierpulp vermalen.

Voor het overige hebben we de prachtig gerestaureerde Kaaihoeve te Meilegem, nu ingericht als provinciaal natuureducatief centrum, aan de oevers van een oude Scheldearm. Picknick in Eet- en drinkhuis De Rotse te Dikkelvenne met verse soep!