Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 12 januari 2014

Dagwandeling 25 km - vlak

Oostmalle - 's Herenbos - Zoerselbos - antitankgracht - Schilde

Bovenstaande opsomming doet eigenlijk tekort aan de mooie plekjes die we opzoeken.
In Oostmalle, aan het busstation ligt het park van kasteel de Renesse, dat overgaat in 's Herenbos. Ooit was dit een jachtdomein en het is nog niet zo lang toegankelijk voor het publiek. In januari 2013 werd het een bosreservaat. Verderop wisselen bos, akkers en weiden elkaar meer af en verdwijnt bijna elke bebouwing.

Zoerselbos is trots op zijn beemden. Beekvalleien bestaande uit waterrijke weidegebieden omzoomd door houtkanten. Het zijn zelfs vloeibeemden, dit betekent dat deze valleitjes in de Middeleeuwen gecontroleerd onder water werden gezet. Een deel van het gebied staat nog altijd de helft van het jaar onder water omdat de bodem er verzakt is. Daarnaast zijn er ook oude eikenbossen en naaldbos te vinden. Foto's vind je op www.zoerselbos.be.

We maken een sprongetje naar het Drijhoekbos, aan het zuidelijke eind van de antitankgracht. Je zou de antitankgracht de groene gordel van Antwerpen kunnen noemen. Hij start ten noorden van Antwerpen aan de Schelde en loopt tot aan het Albertkanaal. Je kan hem grotendeels over onverharde paden volgen.

Misschien moeten we een langer stuk asfalt slikken om van Zoerselbos in het Drijhoekbos te geraken. Mogelijk biedt een winters stoppelveld een alternatief.

Oelegem - Zoersel
't Is al van 2006 geleden dat Schampavie in deze omgeving wandelde.