Donderdag 22 maart 2018
Dagwandeling 20 km - vlak met enkele korte klimmetjes.
De Rupelstreek
Boom - Terhagen - Boom - Niel - Boom
De Boomse regio kent een lange en bewogen industriële geschiedenis door de ontginning en verwerking van klei uit de Boomse cuesta, aan de rand van een bevaarbare Rupel. Van de 150 steenbakkerijen in de 19de eeuw blijft er maar één over.
Vandaag vormt de regio een opvallende groene zone tussen de dichtbevolkte centra Antwerpen en Mechelen.
De wandeltocht voert ons langs enkele pareltjes van de Rupelstreek. Authentieke steenbakkerijgehuchtjes, houten droogloodsen en reusachtige schoorstenen flankeren enorme kleiputten.
Kans om te genieten van het historisch erfgoed en de wonderbare natuur die de kleiputten heroverde.
Hier en daar werden kleiputten opgevuld met diverse soorten grond met een zeer gevarieerde plantengroei als gevolg. Ook het recreatiegebied "De Schorre", oord voor het feestgedruis van Tomorrowland, recycleert enkele oude putten.
Piet van Aken, een gevierd schrijver heeft zijn roots in Terhagen en zijn romans verhalen over het harde leven van de arbeidersgezinnen. Jong en oud werd 'gehuurd' door de steenbakkersbaas. Die verhuurde de huisjes en was bovendien eigenaar van café's en winkeltjes.
Tochtleider van dienst is ook geboren in de streek, werkte er in de vakantie "oep 't geleig", ging in de streek naar school en beleefde er vele avonturen....
Wat we allemaal tegenkomen:
MAAR DAN IN OMGEKEERDE ZIN!
- Het EMABB, Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen, is een openluchtmuseum opgericht rond de de ambachtelijke steenbakkerij-site Frateur ter bescherming van het patrimonium. We lopen er langs de "leuzzes" (zie verklarende woordenschat onderaan) naar een ringoven.
- In het gehucht Noeveren lopen we voorbij een typisch straatje met arbeiderswoningen aan weerskanten van een lange binnenkoer, de Averechtse Root.
- "Hellegat" is niet zomaar een verzinsel van Willy Vandersteen (Suske en Wiske en de Hellegathonden). Het bestaat echt en we lopen er door!
- De Walenhoek bij Niel is een prachtig natuurgebied, beheerd door Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Nadat eind jaren '70 de kleiontginning er werd stopgezet, werden de kleiputten gered van het stort-spook. Het is nu een gevarieerd landschap met grote vijvers en poelen omringd door rietkragen en struwelen.
- Over de Krekelenberg, even langs de spoorlijn Boom-Niel, over de A12, komen we in het Gemeentelijk Park van Boom. Daar, in het Melkhuisje, mogen we onze picknick opeten.
- Kleiput N in Boom werd gedempt met grond afkomstig van de aanleg van de watersportbaan Hazewinkel in Willebroek. Nu heet het Bos N.
- Voorbij de grote gazon-kom van Tomorrowland, een reusachtig amfitheater, beklimmen we de 20 meter hoge zavelheuvel die verre uitzichten biedt over de Rupelstreek.
- Vooraleer de Bosstraat via een tunneltje te kruisen, lopen we nog langs een relict uit vroegere tijden: een oude verroeste baggerkraan aan de rand van een poel.
- Het paadje parallel met de Bosstraat, maar 10 m dieper, geeft een idee tot hoe dicht bij de huizen er toendertijd werd afgegraven.
- De Kleiputten Terhagen werd eind 2016 door Natuurpunt aangekocht en is nu gedeeltelijk toegankelijk. Vanop de vroegere "Beirg van Traog" (de Hoogstraat verbond ooit Terhagen met de wijk Bosstraat), 22 meter boven de zeespiegel, hebben we een magnifiek uitzicht over de kleiputten. Bij helder weer is er de skyline van Antwerpen, Brussel en Mechelen te zien. We volgen een stuk van de Piet Van Aken-wandelroute en lopen soms door zachte, smeuïge klei.
- Door "Den Hoek" naar de boorden van de Rupel.
gammen: stapelen van ongebakken steen, geleig: steenbakkerij, leuzze: droogloods,
pitte: (klei)putten, potsjeir: klei (potaarde), rut: spoorrail
Méér foto's hier.