Van vrijdag 5 tot zondag 7 januari 2018
Driekoningenfeest Tongerlo
Drie dagen wandelen en feesten in de Antwerpse Kempen
Ten zuiden van Tongerlo is er een ongekende weelde aan wandeltrajecten.De vallei van de Grote Nete bijvoorbeeld, met de natuurlijke overstromingsgebieden Rothoek-Kwarekken en Snepkes. Om maar te zwijgen over de zanderige Bijltjes en het kasteel de Merode bij Westerlo, het natuurreservaat Asboek-Het Goor bij Herselt, het natuurreservaat Zammelsbroek bij Zammel.
Iets verderweg: het natuurreservaat Langdonken en de bossen van Averbode.
In de direkte omgeving: de prachtige Norbertijnenabdij en de zopas gerestaureerde Beddermolen, een windmolen die tot 2017 50 jaar heeft stilgestaan.
Verblijf in Sporta-centrum Tongerlo. Zie kaartje. Geneinde 2 2260 Tongerlo, recht tegenover de abdij.
Bereikbaar met de wagen of met trein en bus (vanuit Herentals of Aarschot, halte Tongerlo Dreef Abdij, niet op zondag). Er zijn voldoende parkeerplaatsen.
We hebben voor 66 deelnemers gereserveerd in de premium slaapgelegenheden: 13 kamers in de SportArena F en 9 kamers in het Sporthotel (blok Shotters E). Het zijn vooral 5-persoonskamers die maar gedeeltelijk bezet worden (gemiddeld 3 per kamer) Zie plattegrond in de fotoreeks. Alle bedden hebben donspakket.
Programma
Vrijdag
- Samenkomst om 10.15 uur aan het onthaal van het Sporta-centrum (links om de hoek van het gebouw). Bij aankomst kan bagage die niet in een wagen kan blijven, achtergelaten worden in zaal Marathon. Om tijd te sparen gebeurt de bezetting van de kamers na de wandeltochten.
- Lustocht Zammels broek (14 km) met Ludo en Annemie.
Vertrek en eindpunt aan de kerk van Zammel, (parking naast de kerk) Zammelseweg 196 Zammel (Geel).
Het Zammelsbroek ligt ten zuiden van de dorpen Geel-Zammel en Geel-Oosterlo. In de rustige, brede vallei van de Grote Nete bleef lang geleden de bodem lange tijd onder water staan. De hoge waterstand in het gebied sloot afgestorven plantenresten van de lucht af. Zo ontstond een veenlaag. Onze voorouders groeven op verscheidene plaatsen de veenlagen af om het materiaal als brandstof te gebruiken. Tot 1940 werd er ook moerasijzererts ontgonnen. Beide activiteiten zorgden voor grote plassen in het landschap. Veel verschillende dier- en plantensoorten vinden er een thuis.
Picknick in Café Vissershuis, Zammel. - Luswandeling naar Veerle via de Laakvalleien (22 km) met Marc Saerens.
Vanaf het Sporta Centrum stappen wij in zuidoostelijke richting naar Zammel en de Grote Nete, die wij in oostelijke richting volgen.
Nabij het Buitenbroek, in het Zammelsbroek natuurgebied, buigen wij af naar De Laakvalleien. Dit gebied, met het Trichelbroek eveneens beheerd door Natuurpunt, is bekend voor haar vogelrijkdom. Iets verder dan halfweg, houden wij letterlijk en figuurlijk halt.
Na de middagstop, met verse dagsoep in het café Surplace, gaat het in noordelijke richting terug naar de Grote Nete. Vervolgens wandelen wij verder doorheen de bosrijke, westelijke, rand van Westerlo naar het Sporta Centrum waar wij verblijven. - Na de wandeltochten kunnen de vooraf toegekende kamers bezet worden. Zie daarvoor het eerder doorgestuurde document 'JO-RE-18-0066 - Kamerindeling.pdf' van 27 november.
- 18.30 u: avondmaal, voor ons verzorgd.
- Reisreportage van Hugo: 25 jaar memorabele fietstrektochten. Een relaas over een kwarteeuw peddelen en trappen met Hugo en co.
- Reisreportage van Chris: Georgië. De lotgevallen van Chris en co. in dit Oost-Europese wandelparadijs.
Zaterdag
- 8 u: ontbijt.
- Luswandeling vanaf de overnachtingsplaats in Sporta (25 km) met Guido Vermeir.
We stappen naar de Jagersweg 49, waar we in knooppunt 346 aansluiten op het wandelknooppuntnetwerk "de Merode". We stappen door het bosgebied van "de Ster", het domein Asberg en de Kwarekken naar knooppunt 390 aan de Grote Nete, die we een stukje volgen. Vervolgens stappen we naar Bergom, een gehucht van Herselt, waar we picknicken in Café "de Prins" (verse soep!).
Na de picknick stappen we via de Hoge Dreef en Witbergen terug naar de Grote Nete en vervolgens naar de Paddenhoek in Zammel. We maken nog een ommetje via Brandstee om dan via knooppunten 344 en 342 terug te keren rond de Abdij van Tongerlo naar Sporta. - Luswandeling Averbode (22 km) met Marc Huysmans.
Vertrek: Parking aan de N127 Turnhoutse Baan/Heggebossenweg in Tessenderlo.
Een 12 km vanuit onze verblijfplaats Sporta in Tongerlo.
Averbode Bos & Heide situeert zich rond het drieprovinciënpunt van Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Rond de bekende abdij van Averbode ligt het grootste aaneengesloten natuurgebied (meer dan 100 hectare) dat o.a.Natuurpunt ooit kon kopen. Je kan er urenlang wandelen in uitgestrekte bossen, vennen, moerassen, heiden en graslanden. Doen we dus ook!
Halverwege passeren we Testelt met een leuk café(tje), herberg in `t statiehuis. Hopelijk kunnen we er allemaal binnen?
Na de middag wandelen we in een stukje Demerbroek richting abdij Averbode. We proberen wat tijd vrij te maken om er een kijkje te nemen. Rest ons nog enkele km Averbode bos en hei om te parking terug te bereiken.
Meer info omtrent het vervoer 's ochtends na het ontbijt. - Luswandeling Tongerlo - Westerlo - Abdij van Tongerlo (12 km) met Ludo en Annemie.
Met Geleid bezoek aan de abdij van Tongerlo en bezoek aan het Da Vinci Museum.
Op deze wandeling maken we nader kennis met het paradepaardje van Tongerlo, namelijk de Norbertijnenabdij. Westerlo pakt graag uit met het predikaat "Parel van de Kempen".
We gaan de mooiste groene plekjes van Westerlo verkennen en wandelen ook langs de twee kastelen die Westerlo rijk is. We gaan na wat de rol is van de familie de Merode. Wil je weten wat het "Trammeke" is? We doorkruisen het prachtige natuurgebied van de Beeltjens en de Kwarekken.
15u - 17u : Geleid bezoek aan de abdij van Tongerlo en bezoek aan het da Vinci-museum met het bekende "laatste avondmaal".
Deze Norbertijnerabdij heeft een lange geschiedenis die begon rond 1130. Ze bezit dan ook een rijkdom aan gebouwen. Na de gebruikelijke machtsovernames kon de orde zich in 1838 opnieuw verenigen en nam ze in 1840 terug haar intrek in de abdij. Hier wordt de gewone toerist met open deuren ontvangen. Natuurlijk kan je de privé-vertrekken niet bezoeken, maar ze hebben dit wel opgevangen door een permanente tentoonstelling in de Tiendeschuur. Rechts van de inrijpoort is er de abtstuin met daarachter het da Vinci-museum. Hier kan je de oudste replica* van het Laatste Avondmaal bewonderen. Het ganse verhaal van A tot Z wordt verteld in een boeiend klank- en luisterspel.
Startpunt / Eindpunt : Overnachtingsplaats sportcentrum.
Picnick in café De Tramhalte in Westerlo. - 18 u: Aperitief
- 18.30 u: avondmaal
- Vanaf 20 u: DJ Hans van Daddy4DJ en van Wacko Jacko.
Zondag
- 8 u: ontbijt.
- Luswandeling Engsbergen - Zichem - Diest - Engsbergen (22 km) met Marc Huysmans.
De vallei van de Drie beken: Noord-Hageland en Zuiderkempen.
Vertrek: Parking aan de kerk, Engsebergseweg 144, 3980 Tessenderlo. Een 17 km vanuit onze verblijfplaats richting Diest.
Wat we allemaal zien: het natuurgebied Dassenaarde waar natte valleigronden afwisselen met droge heuvelruggen, we zien het Zwart Water in de Hulpe lopen, teken dat we kort bij Zichem zijn.
Op het dorpsplein verpozen (picknick) we bij De Heren van Zichem of in een andere etablissement met een voldoend hoog Ernest-Claes-gehalte.
Vanuit Zichem wringt de Demer zich in bochten zachtjes omhoog naar Diest. De Lazarijberg en de Rodeberg liggen 25 m hoger dan het station. We moeten erover om te kunnen afdalen naar het Zwart Water, een uitgestrekte brede vallei gevormd door de Kleine, de Middel- en de Grote Beek, drie beken dus.
Meer info omtrent het vervoer 's ochtends na het ontbijt. - Lustocht door het natuurgebied Asbroek/Het Goor (15 km) met Jos.
Vertrek aan de kerk van Westmeerbeek, Netestraat. 9 km vanuit onze verblijfplaats richting Heist-op-den-Berg en Aarschot.
Goor-Asbroek ligt in het wandelnetwerk De Merode, in de vallei van de Steenkensbeek, een vroegere bedding van de Grote Nete. De vegetatie is er zo bijzonder en verscheiden dat het natuurgebied opgenomen werd in het Europese Natura 2000 netwerk.
We lopen langs gras- en rietlanden, knotwilgenrijen en door natte heide en bosjes.
Cafeetje met verse soep in Herselt: De Pallieter.