html lang="nl"> Wandelen en fietsen met Schampavie
Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 23 juli 2017

Fietstocht 70 km - golvend tot vlak

Dendervallei

De Dender ontspringt in Henegouwen en stroomt door een groot deel van Oost-Vlaanderen vooraleer uit de monden in de Schelde in Dendermonde.
Onze fietstocht vangt aan in Ninove. Via de rand van het Pajottenland fietsen wij zuidwaarts richting Galmaarden. Hier zijn wel een paar hellingjes te beklimmen maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door prachtige uitzichten . Wij komen voorbij Vollezele en vervoegen al snel de vallei van de Mark waar een paar mooie watermolens te bezichtigen zijn.
Eens in Tollembeek kunnen wij het standbeeld ter ere van Urbanus bewonderen . Wij fietsen verder naar Bever en steken in Akren-bos de taalgrens over. Via de Porfiergroeve van Lessen rijden wij de stad in en vervoegen alhier de Dender. In Lessen komen wij voorbij het zeer bekende "Hôpital Notre Dame à la Rose" en volgen nadien de Denderoever richting Deux Arcres. Na een twaalftal km is Geraarbergen in zicht, gekend om zijn muur, zijn Manneken pis en natuurlijk zijn lekkere mattetaarten. Wij vervolgen onze tocht langs de Dender en komen voorbij het proviciaal domein "de Gavers" en verder langs de pittoreske ophaalbrug van Zandbergen . Vanaf daar is het nog 8 km fietsen tot in Ninove .