Zondag 2 november 2014
Dagwandeling 22 km - vlak
Wespelaar - Werchter - Wespelaar
Een groot deel van het Blues-dorp Wespelaar, gelegen in de Leibeekvallei, vormt het waterwinningsgebied voor Haacht en omgeving.
Dat niet alle water wordt opgepompt zullen we wel merken als het kort vóór deze tocht een tijdje geregend heeft.
De Leibeek leidt ons van de spoorlijn naar het Schorisgat. Kelten zouden door het vroegere moeras al een weg getrokken hebben met stammen en takken.
Het Haachts Broek vormt een nog groter natuurgebied. Duizenden jaren geleden was dit het stroomgebied van de Dijle. In dit bij stukken erg wilde en bijwijlen erg natte gebied kan je wel eens verloren lopen ...
De aangrenzende Antitankgracht is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Een betonnen muur die werd aangelegd om de Duitse pantserdivisies tegen te houden.
In 2005 werd de Antitankgracht door de lezers van het Nieuwsblad verkozen tot "mooiste plekje van Vlaams-Brabant" in de categorie "beken en rivieren".
Kort vóór de verbinding met de Dijle en de Oude Hansbrug lopen we over de fundamenten van het 14de eeuwse kasteel van Roost. Volgend jaar, bij een volgende fase van de herinrichting van de Antitankgracht, zal deze archeologische kasteelsite worden opgefrist.
We volgen nu op enige afstand de Dijle, door de Wilde Heide tot aan de nieuwe voetgangersbrug. Hier, in het gehucht Ninde, kort vóór de monding van de Laak, steken we de rivier over.
Ninde was in de 14de/15de eeuw een belangrijk handelsknooppunt dankzij de kade - de Amer- aan de toen nog bevaarbare Dijle. Het is de geboorteplek van Pater Damiaan.
Dan lopen we door de velden van Beverlaak en langs de Dijle naar Werchter. Hier passeren we de oude brouwerij van Jack-Op, een versneden streekbier op basis van lambiek en hogegistingsbier dat nu in brouwerij Boon wordt geproduceerd.
Voorbij de festivalweiden en het Werchters Broek passeren we op een afstand de immense Kraneveldshoeve. We steken de Antitankgracht over om terug in het Haachts Broek te geraken ... en terug aan het station