Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 28 - maandag 30 maart 2020

Fiets3daagse - 72 + 80 + 92 km - deels zacht golvend, deels heuvelachtig

le Nord - Pas de Calais (Fr) vanuit Poperinge

kaart Zaterdag 72 km - 540m bergop
't Is nog maar eind maart, we zijn nog niet echt in form... dus zijn we al tevreden met 'maar' 72 kilometers. Vanuit de hoppestad Poperinge naar het zuidwesten. Na 6 km zijn we al in Frans-Vlaanderen. De Mont des Cats laten we link liggen, we blijven beneden via Godewaersvelde, Eecke, Bogaert Straete, Lynde, Blaringhem... Ooit was dit Vlaams! Poperinge ligt 20m boven de zeespiegel, hoger dan 72m komen we niet in de voormiddag.
Na 45 km, we zijn intussen in het departement Pas-de-Calais, gaan we eens echt klimmen, van 35 naar 145m, verspreid over meerdere kilometers. In Fauquembergues bevoorraden we voor het weekend, waarna we zowaar van 80 naar 180m rijden, hoogtepunt van vandaag. Uitbollen naar Reclinghem.

2 nachten verblijf in de gîte l'alouette des champs.
Een ruime comfortabele gîte met 5 kamers voor 4 personen, douche, wc en lavabo in elke kamer. We koken er zelf ons potje.

Zondag 80 km - 775m bergop
Met weinig bagage een lus ten zuiden van de gîte. Deze mooie golvende regio biedt vele vergezichten, landbouwplateau's en charmante valleien van Ternoise en Canche, tussen 23 en 168m hoogte. 3 of 4 wat steviger klimmen, voor de rest kort op-en-neer en zacht golvend. Van Hesdin door het forêt domaniale d'Hesdin, een paar andere grote bossen komen we slechts rakelings langs.

Maandag 92 km - 616m bergop = werkdag, heb je een dag verlof genomen?
Nadat we de gîte zeer netjes hebben achtergelaten fietsen we terug naar Fauquembergues (kan je vers brood e.d. kopen voor de picknick). Noordwaarts ten westen van Saint-Omer, met 4x bergop en telkens iets meer bergaf. In Tilques zijn we nog maar 3m boven de zeespiegel, met een heel leuk fietspad langs kanalen, waar een serie woningen enkel met de boot te bereiken is.
In Watten nog 1x bergop naar 72m, de volgende 35m is het quasi vlak. Watou, bekend van kunst, poëzie en bier is onze terugkeer in België, zou er op maandag een café open zijn? Vandaar is het nog een boogscheut naar Poperinge.

Meestal asfalt, wat kasseien, maar dagelijks ook enkele kilometers kiezel / half verharde wegen.

Frans-Vlaanderen
In september 2010 fietsten we een vorige keer door Frans-Vlaanderen vanuit Poperinge.
Frans-Vlaanderen