Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

nav>

Zaterdag 12 - zondag 13 september 2015

24 en 23 km met dagrugzak. Heuvelachtig

Côte d'Opale - La Terre des 2 Caps

Tussen Calais en Boulogne-sur-Mer, vlakbij de ingang van de Kanaaltunnel, heeft de Franse noordkust haar authentiek karakter kunnen behouden. We verkennen de kuststreek met als blikvangers de twee kapen.

Cap Blanc Nez, met zijn witte kliffen en een hoogte van 135 m, heeft een werkelijk uitzonderlijk panorama. Op de top staat een van de obelisken (de anderen staan in Dover en New York) ter nagedachtenis van de twee wereldoorlogen. Aan de voet van de steile wand liggen rotsen en betonblokken, resten van de bunkers die de Duitsers op de kaap hadden gebouwd en die een tastbaar bewijs zijn van de voortdurende erosie. Het is moeilijk voor te stellen hoe dit landschap er 15.000 jaar geleden uitzag, toen de landengte Engeland verbond met het Europese vasteland!

De grijze kliffen van Cap Gris Nez lijken op het eerste gezicht minder spectaculair dan die van zijn buur Cap Blanc Nez, maar zijn daarom niet minder mooi. Hier komt het Europese vasteland het dichtst bij Engeland (28 km). Op het puntje van de kaap wacht bij mooi weer een schitterend panorama op de Engelse kliffen, de basiliek van Boulogne en Cap Blanc Nez.

De wandeltochten zijn sterk gevarieerd. Hoge krijtrotsen, strand en duinen worden afgewisseld met het golvende binnenland. We volgen delen van lange-afstandspaden zoals de GR du Littoral, les Sentiers de Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, en de GR120 Tour du Boulonnais.

Zaterdag - 24 km
We starten aan de kerk van Sangatte. We volgen de rotsige kust in zuidelijke richting naar Cap Blanc Nez. We blijven de kustlijn volgen tot juist voor de duinen van Wissant. We verlaten de kust en stappen het heuvelend landschap naar de Mont de Couple (162 m) met oriëntatietafel en weidse vergezichten. Verder langs Hervelinghen, Ramesaut, Haut-Escalles (35 m), Noires Mottes (133 m) en Mont Fouret (105 m) naar Sangatte. We stappen grotendeels langs GR-paden (GR du Littoral en GR20). Met de auto's rijden we naar de jeugdherberg.

Zondag - 23 km
We rijden naar de kerk van Wissant waar we zuidwestwaarts stappen via het hinterland en langs Tardinghen, en bereiken kort na de middag de kustlijn. Via de GR du Littoral wandelen we, soms hoog langs de kustlijn met Cap Gris Nez en prachtige vergezichten, en laag langs strand en duin terug naar Wissant.

Schampavie in 2005 in de Côte d'Opale.
Calais Calais Calais