Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 4 juli 2015

85 km - vlakke recreatieve fietstocht aan gematigd tempo

Baronie Breda

Met de 'Baronie Breda' is een mooi bosrijk gebied ten zuiden van Breda bewaard gebleven uit de tijd dat de Hertogen van Brabant hier kwamen jagen.
Vertrekken doen we vanuit het station van Turnhout. Vroeger reed hier de trein verder door Nederland in. Nu is het een prachtig fietspad, Bels Lijntje genoemd. We volgen dit tot voorbij Alphen waar we de `Baronie` intrekken. Onderweg, in Baarle Hertog/Nassau trekken we een 10tal keer de B/NL grens over, merkwaardig dorpje hier. Terug langs de Markvallei, mooi fietspad naast het riviertje, doorheen de Strijkbeekse heide, helaas wat de vroeg om de bloeiende hei te bewonderen, om via wat verharde veldwegen de 'Landlopers kolonie'te bereiken. Alweer zo`n schitterend natuurgebied. Een laatste stukje lang het Kempisch Kanaal met zijn steenbakkerijen, brengt ons terug in Turnhout.

Aan stop plaatsen onderweg geen gebrek, denk maar aan b.v. het klooster in MeerselDreef met zijn eigen huisbier, de Klapekster, een bezoekerscentrum van natuurpunt.

Helaas, om de toer niet te groot te maken, moeten we ook enkele fraaie gebieden links laten liggen, o.a. Het Mastbos, en de meanderende Mark richtig Hoogstraten. Maar dat zal voor een volgende keer zijn.

Mark en Bels Lijntje
Langs de Mark en het Bels Lijntje