Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Van zaterdag 9 tot maandag 11 november 2024

lang wandelweekend met dagzak (21 tot 22 per dag)

Maas- en Semoisvallei in Frankrijk

Wandelen met pittige klimmetjes en mooie panorama's.

Tijdens dit weekend staan er 3 wandelingen op het programma. De hoogteverschillen kunnen best oplopen en de hellingen kunnen steil zijn.

We wandelen in de buurt van Monthermé, waar de Semois in de Maas uitmondt. Het is een mooie omgeving met diep ingesneden valleien, steile rotswanden en vele prachtige uitzichtpunten. Een parcours waaraan je zo wel je hart als je lichaam kan opwarmen.

Onze overnachtingsplaats:
Domaine d'Haulmé in Haulmé aan de Semois.
Ligt ongeveer 160 km van Brussel. Het is een gite met 5 slaapkamers. Er is plaats voor ongeveer 14 wandelaars.
We zullen zelf ons potje koken. Er wordt verwacht dat iedereen zijn steentje bijdraagt en een handje toesteekt. Vele handen maken licht werk.

Zaterdag 09 november 22km

We starten in de buurt van de Moulin de la Rayère. Onmiddelijk wordt de eerste klim naar de Roche du Saut Thibault voor onze voeten geschoven. Eens boven worden we beloond met een prachtig uitzicht. Na de Roche blijft het verder stijgen tot aan de Frans-belgische grens. We piepen even België binnen naar de Roche a Campa waar we opnieuw van het uitzicht kunnen genieten. Vanaf hier daalt het richting Semois en Les Hautes-Rivières. Nog steeds boven Les Hautes-Rivières klimmen we terug, en dit naar de Roche Margot met opnieuw een mooi uitzicht. Nu op Les Hautes Rivières. Hierna dalen we af naar de Semois en met wat geluk vinden we een café open. In Les Hautes-Rivières pikken we de gr16 op en deze brengt ons naar de andere oever van de Semois. Op de andere oever gaan we terug klimmen naar ons volgend uitzichtpunt. Daarna dalen we af naar het gehucht Newet en steken de Semois over. Opnieuw komt er een klimmetje. Nu naar de ruïnes van het chateau du Linchamps. Na nog een klein klimmetje rest ons enkel nog de afdaling naar onze geparkeerde auto's.

Zondag 10 november 21,5km.

We vertrekken vanuit onze overnachtingsplaats. Beginnen doen we rustig en stappen langs de Semois naar het dorp Haulmé. Hierna volgt een pittige klim tot we het punt bereiken waar de paragliders afspringen. Opnieuw worden we getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de Semois. We zakken af naar de Semois, waarna de beklimming naar de col du loup volgt. Dan gaat het terug neerwaarts tot we het dorpje Naux aan de Semois bereiken. Hier steken we de Semois opnieuw over en er volgt een nieuwe klim naar de Roche aux Corpias. Iets verder volgt een café stop. Nna het café is het nog ongeveer een uurtje stappen naar onze overnachtingsplaats.

Maandag 11 november 21km.

Starten doen we in Château-Regnauld dat aan de Maas gelegen is. Ook nu gaat het direct omhoog richting Roche Bayard. Na de Roche Bayard blijven we nog eventjes op hoogte en kunnen we genieten van meerdere uitzichtpunten. We dalen rustig af en wandelen naar Bogny-sur-Meuse, dat aan de andere kant van de Maas gelegen is. Met een klein klimmetje steken we een hoekje af en komen terug aan de Maas ter hoogte van Château-Regnauld. En dan is het terug klimmen. We volgen de boucle de sept roches en dalen uiteindelijk af naar Monthermé. Hier is het tijd voor een café stop. Ondertussen zijn we terug aan de andere kant van de Maas beland en volgen de wandeling La roche à sept heures. Deze wandeling brengt ons via enkele uitzichtpunten naar de andere kant van Monthermé. Rest ons nu enkel nog een laatse klimmetje en afdaling om tenslotte terug aan de auto's te komen.